Rast cijene nafte na 58 dolara po barelu

Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima gotovo dva posto, poduprte oružanim sukobima u Libiji i dobrim gospodarskim pokazateljima iz SAD-a koji signaliziraju stabilan oporavak najvećeg svjetskog potrošača nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,90 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 58,47 dolara. U četvrtak je zaključila trgovanje u plusu 2,41 dolar. Na američkom se tržištu u petak barelom trgovalo po 1,70 dolara višoj cijeni, od 52,18 dolara. Dan ranije zaključio je u plusu 2,03 dolara.Proteklih tjedan dana naftna su tržišta crpila podršku iz osjetno smanjenog broja aktivnih bušotina u SAD-u. Tako je konzultantska kompanija Baker Hughes izvijestila da je prosječan broj bušotina u siječnju smanjen za 199 u odnosu na prosinac.

“Smanjenje broja bušotina u pravilu će pružati potporu cijenama”, konstatira Dominic Haywood iz Energy Aspectsa. U petak je naftnim tržištima dodatnu potporu pružio strah od smanjenog izvoza iz Libije zbog oružanih sukoba, kao i dobri gospodarski pokazatelji iz SAD-a.

Tako je najnovije izvješće američke vlade pokazalo da su poslodavci u siječnju neto otvorili 257 tisuća novih radnih mjesta a revidirani su i podaci za studeni i prosinac koji pokazuju ukupon 147 tisuća više radnih mjesta no što su u vladi početno procijenili. To znači da je u prosjeku u protekla tri mjeseca otvoreno 336 tisuća radnih mjesta mjesečno, signalizirajući stabilan oporavak tržišta rada.

Ti su faktori potisnuli u drugi plan zabrinutost zbog globalne prezasićenosti tržišta, kao i zbog odluke Saudijske Arabije o sniženju službene prodajne cijene za azijske kupce, na najnižu razinu u više od 12 godina. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 50,81 dolar, što znači da je pala 1,41 dolar u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like