Home Energetika Rast cijena nafte nakon eskalacije na Bliskom istoku

Rast cijena nafte nakon eskalacije na Bliskom istoku

by admin

Rast od tri posto

Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku. Američki dužnosnik potvrdio je za NBC News da je Izrael izveo operaciju u Iranu.

Obje referentne vrijednosti za naftu smanjuju dobit nakon što su ranije skočile preko 3%. Globalna referentna vrijednost Brent trgovala se 1,73% više na 88,62 USD po barelu nakon što je ranije premašila 90 USD, dok je američki West Texas Intermediate porastao 1,75% na 84,1 USD po barelu.

Imovina sigurnog utočišta također je porasla. Promptne cijene zlata porasle su na novi rekord svih vremena od 2.411,09 po unci, dok je jen ojačao 0,45% na 153,93 u odnosu na američki dolar.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da su se eksplozije čule u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, te da su obustavljeni letovi prema zračnim lukama Teheran, Isfahan i Shiraz.

Stranica za praćenje letova Flight Radar 24 pokazala je da je više letova preusmjereno iznad iranskog zračnog prostora rano u petak.

Izrael je u nedjelju obećao “istražiti cijenu” od Irana kao odgovor na veliki zračni napad na židovsku državu ovog vikenda. Dan ranije, Iran je napao vojne ciljeve unutar Izraela, lansiravši više od 300 projektila i dronova u napadu bez presedana na izraelsko tlo.

Dok je Washington obećao “oklopnu” predanost Izraelu, predsjednik Joe Biden također je rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da se SAD neće pridružiti nikakvim ofenzivnim operacijama protiv Irana, rekao je viši dužnosnik administracije za NBC News.

Related Posts