Rast cijena nafte izazvao oprez na burzama

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči objave poslovnih rezultata najvećih svjetskih kompanija, ali i zbog rasta prinosa na obveznice.

Dow Jones oslabio je 14 bodova ili 0,06 posto, na 24.448 bodova, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 7.128 bodova. S&P 500 ojačao je, pak, 0,01 posto, na 2.670 bodova.

Na tržištu vlada oprez jer će ovoga tjedna poslovne rezultate objaviti oko 180 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, među kojima i najveće svjetske kompanije – Amazon, Alphabet, Facebook, Microsoft, Intel, Boeing i Chevron.

Pritom će najveću pozornost privući tehnološki sektor jer je prošloga tjedna proizvođač čipova Taiwan Semiconductor (TSMC) upozorio na slabiju potražnju za pametnim telefonima, što je izazvalo pad cijena dionica u tom sektoru, pri čemu je pod najvećim pritiskom bila dionica Applea, najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti.

Dosad su poslovni rezultati bili bolji od očekivanja. Od oko 90 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su objavile izvješća, njih 78 posto izvijestilo je o većoj dobiti nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle gotovo 20 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 18,4 posto.

Ostvare li se procjene, bio bi to najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

S druge strane, ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice jer se plaše da bi jačanje inflacije, među ostalim zbog snažnog rasta cijena nafte, moglo navesti središnje banke u svijetu na povećanje kamatnih stopa.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice dosegnuli su 2,96 posto, najvišu razinu od kraja 2014. godine i blizu vrlo važne granice od 3 posto. Posljednji puta kada su prinosi bili na tako visokim razinama u 2013. godini sklonost ulagača prema riziku naglo je pala, što je pritisnulo tržišta dionica.

Rast prinosa na obveznice ne odgovara tržištima dionica jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz dionica u obveznice. „Jasno je da je tržište zabrinuto zbog ovakvog kretanja prinosa. Ako se nastavi rast dugoročnih kamatnih stopa, to će biti velika prepreka za tržište dionica”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,42 posto, na 7.398 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 posto, na 12.572 boda, a pariški CAC 0,48 posto, na 5.438 bodova.Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, i odmaknule se od najnižih razina u dva tjedna, no ulagači su oprezni jer rastu prinosi na obveznice, što ne ide u prilog tržištima dionica.

You may also like