Rast cijena CO2 podigao inflaciju s obje strane oceana

RBA analize

Sredinu tjedna obilježile su objave o indeksima potrošačkih cijena s obje strane Atlantika. Indeks potrošačkih cijena u Njemačkoj potvrđen je u rujnu na 4,1% na godišnjoj razini što je pad u odnosu na prethodni mjesec (3,9%), ali u skladu s tržišnim očekivanjima.

Navedena razina inflacije, najviša još od prosinca 1993., nastala je uslijed daljnjeg oporavka domaće potražnje i baznih učinaka niskih cijena iz 2020., osobito privremenog snižavanja PDV-a i pada cijena naftnih derivata.

Uvođenje novih cijena CO2 od siječnja te učinci povezani sa krizom poput snažnog rasta cijena u uzlaznim fazama gospodarskog oporavka također su utjecali na rast indeksa potrošačkih cijena u Njemačkoj na godišnjoj razini. Cijene robe porasle su za 6,1% (u odnosu na 5,6% u kolovozu) potaknute rastom cijena energije (14,3% u odnosu na 12,6% u kolovozu) te troškova hrane (4,9% u odnosu na 4,6%), dok su cijene usluga ostale gotovo nepromijenjene (2,5%).

Na mjesečnoj razini, indeks potrošačkih cijena u Njemačkoj ostao je nepromijenjen drugi mjesec zaredom u rujnu i iznosi 0,3%.

Na drugoj strani Atlantika, godišnja stopa inflacije u SAD-u u rujnu je porasla do 13-godišnjeg maksimuma iz 2008. godine od 5,4% s 5,3% u kolovozu i iznad tržišnih očekivanja od 5,3%. Glavni generator rasta došao je iz cijena stanovanja (3,2% u odnosu na 2,8% u kolovozu), hrane (4,6% naspram 3,7%,), novih vozila (8,7% u odnosu na 7,6%) i energije (24,8% u odnosu na 25%).

Kombinacija do sada neviđenih izazova u transportu, nedostatak materijala, visoke cijena robe i rastuće plaće naglo su povećali troškove proizvođača.

Mnogi su dio tih troškova prenijeli na krajnje potrošače, što je dovelo do trajnije inflacije nego što su mnogi ekonomisti prvotno očekivali uključujući ekonomiste Fed-a.

Inflacija potrošačkih cijena mogla bi u 2021. privremeno ubrzati na 2,3 posto, dok se u 2022. očekuje njeno blago usporavanje, na 2,1 posto, no pri čemu su uz projekciju kretanja inflacije naglašeni negativni rizici, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske narodne banke (HNB).

You may also like