Rast burzovnih indeksa u čekanju dogovora

Epilog  trgovinskog rata
 Na Wall Streetu su i u utorak, drugi dan zaredom, burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer se ulagači nadaju da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor.

Rekordni dosezi sva ta tri indeksa zahvaljuju se optimizmu u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine. nJučer je predsjednik SAD-a Donald Trump još jednom kazao da je blizu dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, nakon telefonskih razgovora pregovarača, koji su dogovorili da će raditi na rješavanju preostalih pitanja.

To je oživjelo nadu ulagača da bi uskoro mogao biti postignut parcijalni trgovinski sporazum, čime bi se završio trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva. Nada u trgovinski dogovor, smanjenje kamata američke središnje banke čak u tri navrata u ovoj godini i nešto bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija podržavaju rast tržišta na rekordne razine, kažu analitičari.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeks cijene su dionica jučer porasle, a najviše u trgovačkom, za 0,8 posto, nakon što je Best Buy objavio bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate. Među većim dobitnicama bila je i dionica Walt Disneya jer je ta kompanija objavila da njezina nova ‘streaming’ usluga privlači dnevno gotovo milijun novih korisnika.

S druge strane, oštro je, više od 8 posto, pala cijena dionice Hewlett Packard Enterprisea, nakon slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata te tehnološke kompanije. Na valutnim je tržištima dolar nastavio polagano jačati, četvrti dan zaredom.

Cijene su nafte, pak, pale nakon jučerašnjeg rasta. Jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula 0,34 posto, na 58,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,33 posto, na 64,05 dolara, javlja Reuters

You may also like

0 comments