Rast broja zaraženih i nove mjere zaključavanja pritisnule cijenu nafte

Smanjenje potražnje
Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima nastavljajući minuse iz prethodnog dana, nakon što je Kalifornija pooštrila mjere zatvaranja tijekom Božića i zbog skoka broja zaraženih u SAD-u i Europi.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala na 48,53 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 45,51 dolar.  Cijene nafte nakratko su jutros porasle nakon što je prvo cjelovito testirano cjepivo protiv Covida 19 u svijetu primijenjeno u Britaniji, ali investitori su brzo fokus okrenuli na smanjenu potražnju za gorivima.

U svijetu je nagli rast novih slučajeva zaraze pokrenuo niz obnovljenih blokada, uključujući stroge mjere zaključavanja u Kaliforniji, Njemačkoj i Južnoj Koreji. Stanje s pandemijom i dalje stvara probleme u raznim dijelovima SAD-a i Europe i to kratkoročno smanjuje potražnju, rekao je Lachlan Shaw iz National Australia Bank. Kalifornija je u ponedjeljak zatražila da se u razdoblju od najmanje tri tjedna većina trgovina zatvori i da se ljudi ostanu kod kuće.

Francuska će vjerojatno odgoditi ukidanje nekih mjera zaključavanja planiranih za sljedeći tjedan, rekli su izvori iz vlade, nakon naznaka da je trend smanjenja novih slučajeva stao nakon što su se trgovine ponovo otvorile krajem prošlog mjeseca.

Analitičari pozorno prate napore američkih zakonodavaca da odobre novi paket gospodarskih poticaja, nužnih za rast broja radnih mjesta i potražnje za energijom. OPEC+ će svoj sljedeći sastanak vjerojatno održati 4. siječnja, nakon što je prošli tjedan dogovorio povećanje proizvodnje u siječnju za 500.000 barela dnevno. Očekuje se da će podaci Američkog instituta za naftu u utorak i službeno izvješće američke vlade u srijedu pokazati pad američkih zaliha u prošlome tjednu i rast zaliha derivata.

OPEC danas nije na svojoj internetskoj stranici objavio cijenu barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u ponedjeljak. U petak je ona iznosila 48,35 dolara, što znači da je porasla 89 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments