Rast američkog gospodarstva podigao burzovne indekse

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, ponajviše u financijskom sektoru, nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen poručila da će kamate biti povećane relativno skoro.

Dow Jones ojačao je 0,19 posto, na 18.903 boda, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 2.187 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 5.333 boda. S&P 500 i Dow Jones indeks primaknuli su se najvišim razinama u povijesti, nakon što su jučer cijene dionica porasle u šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše, 1,3 posto, u financijskom sektoru.

Uspon tog sektora zahvaljuje se očekivanjima da će američka središnja banka u prosincu povećati ključne kamatne stope. Trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za to premašuju 80 posto. Jučer je u izvješću Kongresu i predsjednica Feda Janet Yellen učvrstila ta očekivanja, kazavši da bi središnja banka, s obzirom na rast gospodarstva, ali i naznake jačanja inflacije, kamate mogla povećati relativno skoro.

Povećanje kamata obično loše utječe na tržište dionica, no kako gospodarstvo stabilno raste i kako se taj potez Feda već dulje vrijeme očekuje, analitičari kažu da je to već uračunato u cijene dionica. Niz novih makroekonomskih pokazatelja upućuje na to da najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste, da se situacija na tržištu rada dodatno poboljšala, ali i da jača inflacija.

Tako je jučer objavljeno da su u listopadu u SAD-u potrošačke cijene porasle 0,4 posto, što je njihov najveći skok u šest mjeseci. Uz to, očekuje se daljnje jačanje inflacije, ako novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump ispuni svoja obećanja iz predizborne kampanje o smanjenju poreza i povećanim ulaganjima u infrastrukturu.

Na tržište su jučer pozitivno utjecali i dobri kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija. No, ulagače su razočarali anemični rezultati Wal-Marta, pa je dionica najvećeg svjetskog trgovačkog lanca pojeftinila više od 3,5 posto. “Mislim da su dobri poslovni rezultati nekoliko kompanija, zajedno s pozitivnim gospodarskim pokazateljima, potaknuli rast tržišta”, kaže Janna Sampson direktorica u tvrtki OakBrook Investments.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,67 posto, na 6.794 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 posto, na 10.685 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 4.527 bodova.

You may also like

0 comments