Home Ekonomija Rast američkog gospodarstva oštro je podignut

Rast američkog gospodarstva oštro je podignut

by admin

Američko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju znatno snažnije nego što se dosada procjenjivalo temeljem solidne domaće potražnje, pokazuju nove procjene vlade u Washingtonu. Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u drugom tromjesečju za 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo trgovine, revidirajući prošlomjesečnu procjenu u kojoj je rast procijenjen na 2,3 posto.

Izmijenjena prognoza odražava, između ostalog, akumuliranu vrijednost zaliha od 121,1 milijardu dolara, naprema ranije procijenjenih 110 milijardi dolara. To znači da su zalihe pridonijele rastu BDP-a s 0,22 postotna boda. Prema prethodnoj su procjeni zalihe srezale stopu rasta BDP-a za 0,08 postotnog boda. Iako će se veliko povećanje zaliha vjerojatno odraziti na rast u trećem tromjesečju, taj udarac mogao bi biti ublažen znatnim povećanjem ulaganja kompanija u kapitalna dobra. Da gospodarstvo počiva na čvrstim temeljima pokazuje i podatak o domaćoj privatnoj potražnji, koja isključuje trgovinu, zalihe i javnu potrošnju, a u drugom je tromjesečju poskočila 3,3 posto, naprama ranije prognoziranih 2,5 posto.

Osobna potrošnja, na koju otpada više od dvije trećine američke gospodarske aktivnosti, porasla je 3,1 posto, što je 0,2 postotnog boda više nego što su u ministarstvu procijenili prošlog mjeseca. Reuters napominje da potrošnju Amerikanaca podupiru snažno tržište rada, jeftiniji benzin i nešto više cijene nekretnina. Ulaganja u nestambene nekretnine porasla su prema novoj procjeni 3,1 posto, odražavajući snažniju potrošnju u komercijalnom i u sektoru zdravstvene skrbi. Prethodna je procjena za tu stavku utvrdila pad za 1,6 posto. Stopa rasta potrošnje na stambene nekretnine revidirana je pak sa 6,6 na 7,8 posto.

Uteg rastu bio je ponovo energetski sektor, koji i dalje pritišću znatno smanjena ulaganja naftnih kompanija s obzirom na oštar pad cijena nafte. U razdoblju od travnja do lipnja potrošnja u naftnom i rudarskom sektoru potonula je 68,3 posto, najviše od drugog tromjesečja 1986. Ta je procjena tek neznatno povišena. Novi podaci o BDP-u mogli bi umiriti dužnosnike središnje banke i uvjeriti ih da je američko gospodarstvo dovoljno snažno da bez većih potresa prebrodi aktualna previranja u svjetskom gospodarstvu, potaknuta zabrinutošću zbog posustajanja u Kini. To bi značilo i da Fed ipak ima prostora za podizanje ključnih kamatnih stopa u ovoj godini, dodaje Reuters.

Related Posts