Rast američkog gospodarstva naglo usporio

Rast američkog gospodarstva u četvrtom je kvartalu lani snažno usporio, pritisnut slabijim punjenjem zaliha i posustalim izvoznim aktivnostima uslijed slabije globalne potražnje i jakog dolara, pokazala je u petak prva procjena američkog ministarstva trgovine.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom je tromjesečju 2015. godine uvećan za 0,7 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, objavilo je u petak američko ministarstvo trgovine. To je osjetno slabiji rezultat nego u prethodnom tromjesečju kada su aktivnosti na godišnjoj razini uvećane dva posto. Rast najvećeg svjetskog gospodarstva u zadnja tri lanjska mjeseca zakočilo je slabije punjenje zaliha i posustali izvoz, te smanjena ulaganja energetskih tvrtki u kontekstu oštrog pada cijena nafte na svjetskom tržištu. Kočnica je bila i slabija potrošnja Amerikanaca na zimsku odjeću i na grijanje.

Pritom su teki od tih faktora, poput zaliha i neuobičajeno visokih zimskih temperatura, privremenog karaktera, pa se očekuje da će gospodarstvo u prvom tromjesečju zabilježiti brzi oporavak. Ako se isključi utjecaj zaliha i trgovine, gospodarstvo je u zadnjem kvartalu poraslo za 1,6 posto, pokazalo je izvješće.

Uteg trgovini vjerojatno je ponovo bio jaki dolar, koji je od siječnja prošle godine ojačao 11 posto prema valutama trgovinskih partnera SAD-a, pa je deficit u trgovinskoj razmjeni umanjio stopu rasta BDP-a u četvrtom kvartalu za gotovo pola postotnog boda. U cijeloj 2015. godini američko je gospodarstvo poraslo za 2,4 posto, nakon sličnog rasta u 2014. godini, objavilo je ministarstvo trgo

You may also like

0 comments