Rast američkih zaliha zakočio cijenu nafte

 Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak razine od 65 dolara, zakočene jačim dolarom i očekivanjima da će službeno izvješće pokazati rast američkih zaliha.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,11 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 35 centa nižoj cijeni, od 61,44 dolara.

Cijene je danas zakočio jači američki dolar, koji je crpio podršku iz rasta prinosa na kratkoročne državne obveznice u SAD-u na najvišu razinu u više od devet godina neposredno uoči objave zapisnika s prošle sjednice odbora američke središnje banke za monetarnu politiku.

Jača američka valuta smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

Tokom dana očekuje se i izvješće američke vlade o zalihama u prošlom tjednu, koje bi prema očekivanjima na tržištu trebalo pokazati rast zaliha sirove nafte za 1,3 milijuna barela.

Pritisak stvaraju i fizička tržišta, koja pokazuju znakove sezonski uvjetovane slabosti, budući da većina rafinerija u ovom dijelu godine zatvara pogone u cijelosti ili djelomično zbog radova na održavanju, smanjujući time nabavu sirove nafte.

Cijene su na fizičkom tržištu stoga pale na obje strane Atlantika a izraženije na američkom tržištu. Na londonskom su se tržištu donekle oporavile nakon što su jučer kliznule na najnižu razinu od sredine prošle godine zbog uočljivog viška u ponudi.

“U Europi radovi na održavanju dosežu vrhunac tek u svibnju, dva mjeseca kasnije nego prošle godine, a u prvom tromjesečju 2018. potražnju nagrizaju neuobičajeno visoke temperature”, ističu u konzultantskoj tvrtki Energy Aspects.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 62,81 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like