Rast američkih zaliha srušio cijenu nafte

U očekivanju Beča
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema razini od 59 dolara nakon što su najnoviji podaci iz SAD-a pokazali neočekivano veliki rast zaliha.

Trgovci su se danas fokusirali na izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 4,5 milijuna barela. Analitičari su očekivali upola manji rast. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tokom dana.

Značajniji pad cijena zakočile su naznake da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) razmatra mogućnost značajnijeg ograničenja opskrbe od trenutno važećih 1,2 milijuna barela dnevno kada se uključi i skupina neovisnih proizvođača predvođena Rusijom.

Razlog za razmatranje te opcije zabrinutost je zbog progonoza o slabom rastu potražnje u sljedećoj godini. Neki analitičari sumnjaju da OPEC ima prostora za dodatno ograničenje opskrbe.

OPEC i saveznici raspravljat će o važećem sporazumu 5. i 6. prosinca u Beču. Raspoloženje na tržištu podržava i ublažavanje trgovinskih napetosti između Kine i Sjedinjenih Država, dva vodeća svjetska gospodarstva i naftna potrošača, ističu trgovci.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je početkom tjedna da napori da se okonča trgovinski sukob s Kinom dobro napreduju, a njegovu je ocjenu jučer potvrdio i kineski ministar vanjskih poslova Le Yucheng.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 59,78 dolara, što znači da je porasla 28 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments