Rast američkih zaliha podigao cijenu nafte

Koronakriza i dalje u fokusu
Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 46 dolara, poduprte padom zaliha sirove nafte u SAD-u i slabijim dolarom, koji su nadjačali zabrinutost za potražnju u uvjetima rasta broja zaraženih Covidom 19.

Na londonskom  tržištu cijena barela  izosila je 45,65 dolara. Na američkom se tržištu trgovalo po 42,62 dolara. Potporu cijenama pružilo je izvješće američke vlade koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 7,4 milijuna barela.

Zalihe derivata, uključujući dizel i lož-ulje, dosegnule su pak najvišu razinu u 38 godina a neočekivano su porasle i zalihe benzina, drugi tjedan zaredom, i to na kraju sezone vožnje u SAD-u. Vlada u Washingtonu procjenjuje da potražnja za benzinom i dalje iznosi oko 8,6 milijuna barela dnevno, što znači da je oko 10 posto manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Saudijska Arabija i Irak istaknuli su svoju punu predanost sporazumu OPEC +, javila je u petak iračka državna novinska agencija.

Irak je u četvrtak rekao da će u kolovozu dodatno smanjiti proizvodnju nafte od oko 400.000 barela dnevno kako bi nadoknadio prekomjernu proizvodnju u proteklom razdoblju sporazuma OPEC + o smanjenju opskrbe. Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznika, poznata kao OPEC +, započela je rekordno smanjenje opskrbe u svibnju kako bi potaknula cijene nafte smanjene zbog koronakrize.

Prema tom sporazumu, Irak se zalaže za smanjenje proizvodnje za 1,06 milijuna barela dnevno.

U srednjem roku, prevagu će i dalje odnositi slaba potražnja te se očekuje korekcija cijena u bližoj budućnosti, kažu analitičari ING-a. Dodatnu potporu cijenama pružio je danas i slabiji dolar koji jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time posredno potencijalno i potražnju za naftom.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje američke prema šest ostalih ključnih svjetskih valuta, zabilježio je u srpnju najveći pad u deset godina a analitičari su u Reutersovoj anketi procijenili da bi trebao nastaviti slabiti do kraja ove i početkom iduće godine. Danas je dolarov indeks bio nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosio je 92,83 boda, ali se zadržao blizu najniže razine u dvije godine.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 45,34 dolara, što znači da je bila 1,07 dolara viša nego prethodnog trgovinskog dana.

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman optužen je da je poslao ubojice u Kanadu kako bi ubili bivšeg saudijskog obavještajca, prenosi u četvrtak BBC.

Atentat ne Saada al-Jabrija spriječen je nedugo nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija u Turskoj, navodi se u sudskim dokumentima podnesenima u SAD-u. Jabri, dugogodišnji dužnosnik saudijskih vlasti, pobjegao je iz zemlje prije tri godine. Od tada živi u Torontu pod privatnom zaštitom.

Pokušaj atentata propao je nakon što su kanadski granični policajci razotkrili ekipu ubojica kada su pokušali ući u zemlju na međunarodnoj zračnoj luci u Torontu.

 

You may also like

0 comments