Raskol u Perzijskom zaljevu mogao bi ugroziti ranije sporazume

Cijene su nafte u ponedjeljak, nakon što su Saudija i pet drugih zemalja, prekinule diplomatske veze s Katarom, zbog njegove potpore terorizmu, porasle na svjetskim tržištima.

Naime, Saudija je optužila Katar da podupire razne terorističke i sektaške skupine usmjerene na destabilizaciju regije. Spomenuli su Muslimansko bratstvo, Islamsku državu i Al Kaidu koji za račun Katara imaju za cilj financiranje promjene režima u Saudijskoj Arabiji i Bahreinu. Iran je, s druge strane, ukazao na to kako u svemu tome svoje prste ima Donald Trump.

Kako je u prekidu diplomatskih veza najznačajnije mjesto zauzelo prekidanje svih transportnih veza, analitičari očekuju kako će katarski LNG (Katar je svjetski izvoznik LNG-a broj 1) i prijevoz nafte biti pod izravnim utjecajem raskola odnosa u Perzijskom zaljevu.

Bloomberg pak javlja kako vodeći stručnjaci ipak smatraju kako katarski izvoz neće biti ugrožen jer Katar i dalje može izvoziti preko Irana i Omana. Analitičari Plattsa pak smatraju kako raskol neće izravno utjecati na trgovinu naftom i LNG-omi Katara.  Osim toga, Egipat nije izričito zabranio teret iz Katara ili zabranio promet brodova pod katarskom zastavom kroz Sueski kanal, te nema naznaka kako će se to dogoditi, navode analitičari Plattsa.

Glavnina sirovina prema ranijoj odluci OPEC-a otpremaju se i dalje isključivo u Aziju, a ovaj bi raskol dugoročno mogao ugroziti sporazum o smanjenju proizvodnje i odsustvu izvoza u SAD.

You may also like

0 comments