Raskinut ugovor za nosače helikoptera, Francuska Rusiji vratila novac

Ruske vlasti objavile su u srijedu da je raskinut ugovor o prodaju francuskih nosača helikoptera Mistral Rusiji i da je Francuska već vratila novac koji je Moskva prema ugovoru ranije uplatila.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski Francois Hollande su donijeli zajedničku odluku o poništenju ugovora, naglasio je Kremlj u priopćenju nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika u srijedu.

Jedan ruski izvor je naveo u utorak da će ruski stručnjaci otići u rujnu u Francusku rastaviti i odnijeti opremu za komunikaciju s dva broda, prenosi agencija Tass. Nakon osam mjeseci intezivnih pregovora to je završetak spora nastalog zbog neisporuke dva francuska broda Rusiji, zbog ukrajinske krize i zapadnih sankcija Moskvi.

Nakon telefonskog razgovora Putina i Hollandea novinska služba ruskog predsjednika je navela da Moskva drži da je pitanje Mistrala zaključeno, prenosi AFP, a Elizejska palača je dodala da će Rusiji osim novca biti vraćena i sva oprema uložena u brodove.

Prema priopćenju Elizejske palače “Francuska će imati puno vlasništvo nad brodovima i slobodno će moći njima raspolagati”. Ugovor o kupoprodaji “Mistrala” vrijedan 1,2 milijarde eura, koji je potpisala francuska kompanija DCNS/STX s ruskom vojnom izvoznom korporacijom “Rosoboroneskprt” 2011., predviđao je isporuku dva francuska nosača helikoptera Rusiji, od kojih je jedan trebalo biti isporučen 2014., a drugi 2015..

Pariz je u studenom 2014. zamrznuo ugovor kada je Zapad Moskvi uveo sankcije zbog uplitanja u sukob u istočnoj Ukrajini.

You may also like