Rasim Ljajić očekuje presudu Šešelju u Den Haagu do 31. ožujka

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s haškim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) Rasim Ljajić izjavio je u ponedjeljak da se presuda haškom optuženiku Vojislavu Šešelju pred tim sudom može očekivati do kraja ožujka.

Ljajić je za provladinu komercijalnu televiziju Pink rekao da ICTY još nije izvijestio vlasti u Srbiji o datumu s obzirom na to da Beograd ima obvezu osigurati da Šešelj nazoči izricanju presude. “Haški tribunal još uvek nije obavijestio Srbiju o datumu izricanja presude vođi Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju, ali su načelno rekli da se to može očekivati do 31. ožujka”, rekao je Ljajić.

Srbija će, ustvrdio je on, “poštovati svoje međunarodne obaveze i svoj zakon”, ali istodobno “mora voditi računa o ukupnoj stabilnosti u zemlji i u društvu”. Ljajić, koji je i potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine i turizma, nije izravno odgovorio na pitanje hoće li vlasti u Srbiji morati uhititi Šešelja s obzirom da je on, nakon puštanja na privremenu slobodu zbog zdravstvenih razloga, kategorički tvrdio da više neće ići dragovoljno u Den Haag. U ovom trenutku na to pitanje ne može se odgovoriti “ni s ‘da’, ni s ‘ne’ ” jer postoje i zahtjevi Šešeljeve obrane i pravnog zastupnika vlade pa “sve preostale mogućnosti treba razmotriti”, kazao je.

Vojislav Šešelj se 12. studenog 2014., poslije skoro 12 godina, vratio u Srbiju, nakon što je iz pritvora ICTY-a pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. Po dolasku u Beograd izjavio je da ne bježi, ali da se neće dragovoljno vraćati u Haag, gdje mu ni nakon 11 i pol godina, koliko je do tada trajao sudski proces, još nije izrečena kazna po optužnici za ratne zločine.

Haško tužiteljstvo je 14. travnja 2015. godine zatražilo da se Šešelju hitno naloži povratak s privremene slobode u pritvor, no njegovi liječnici su ustvrdili da bi vraćanje u pritvor bilo ”ubojstvo s predumišljajem”. U međuvremenu je, nakon intenzivne terapije, Šešelj sredinom siječnja 2015. ustvrdio da su zaustavljene metastaze raka na jetri te da je on sad “najzdraviji na srpskoj političkoj sceni”.

Politički analitičari ocjenjuju da bi Šešeljavi radikali (SRS) na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima, uz stranke iz korpusa desnice i euroskeptika, mogli prijeći izborni prag i vratiti se u parlament, poslije teških izbornih poraza nakon što su se od radikala odvojili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić i formirali Srpsku naprednu stranku.

Šešelj je, u povodu nedavne odluke o izvanrednim izborima, rekao da će ti izbori biti “svojevrstan referendum” između “prozapadne i proistočne opcije” te “obračun naprednjaka i radikala” i da će se “narod opredjeljivati između pobornika EU, a to su Aleksandar Vučić i Naprednjačka stranka, i SRS-a, koji je kategorički protiv ulaska u EU i za integracije s Rusijom”.

You may also like

0 comments