Ranko Ostojić: Ograde na granicama nisu rješenje

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić rekao je u četvrtak kako za razloge zatvaranja graničnog prijelaza Batina treba pitati one koji na to imaju odgovor te ocijenio da, po njemu, “ograda nije rješenje”.

“Nisam više ministar unutarnjih poslova niti sam na čelu kriznog stožera. Pitajte one koji su za to odgovorni u ovom trenutku i koji imaju o tome informacije o tome jesu li u pitanju radovi ili procjena opasnosti od mogućeg ulaska osoba koje bi pokušale ući u zemlju mimo dogovora”, kazao je Ostojić novinarima nakon najavljene sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koja se, međutim, nije održala. Na sjednici tog Odbora trebali su, rekao je, prisustvovati i predstavnici MUP-a i SOA-e koji su mogli odgovoriti na to pitanje.

Hrvatska, naglasio je, mora imati spreman hitni odgovor kako će se postaviti prema eventualnim rizicima koji se mogu dogoditi. Podsjetio je kako je i ranije upozoravao da se mogu ponoviti slične situacije poput onih za migrantske krize te da svi državni organi moraju imati odgovor na takvu situaciju.

Bivši ministar unutarnjih poslova kazao je i da “dizanje ograda nije rješenje” za migrantsku krizu, što pokazuje i Mađarska, koja bez obzira na restriktivne zakone, nije do kraja uspjela zaustaviti migrantski val. Smatra da se taj problem ne može riješiti bez jedinstvene politike EU, a koja mora to riještiti u ostvarenju ugovora s Turskom. “Migranti dolaze iz prostora Schengena i to mora biti riješeno ‘na izvoru’. To je način kako se problem može rješavati”, ustvrdio je Ostojić.

žOstojić je, na novinarski upit o mogućim koalicijama, odgovorio da o tome odluku donosi Glavni odbor SDP-a koji će na skoroj sjednici o tome donijeti odluku. Dodao je i da je današnja sjednica Predsjedništva SDP-a uvod u sjednicu Glavnog odbora, koji donosi odluku o eventualnim koalicijama.

Nije želio komentirati pitanja vezano uz informacije da Most želi da se s čela SDP-a makne predsjednik Zoran Milanović niti spekulacije o velikoj koaliciji između SDP-a i HDZ-a. Istaknuo je da će građani na parlamentarnim izborima odlučiti kome će dati povjerenje, a nakon izbora će se razgovarati o mogućim koalicijama.

Ostojić je, upitan o izborima u HDZ-u i Andreju Plenkoviću kao jedinom kandidatu za predsjednika, neprimjerenim nazvao dijeljenje lekcija drugim strankama. Podsjetio je da je HDZ prije par mjeseci imao predsjednika izabranog po načelu “jedan član – jedan glas” te dodao kako se sada “održava popravni”.

Ravnateljstvo policije u četvrtak nije željelo službeno komentirati postavljanje žičane ograde blizu graničnog prijelaza Batina, a očitovanje o tome najavili su tijekom dana. Na graničnom prijelazu Batina, u srijedu navečer, malo poslije 20 sati, zaustavljen je promet i s hrvatske i sa srpske strane, bez predhodne najave i objašnjenja, a ujutro je, prema pisanju medija, počelo postavljanje žice.

Iz PU Osječko-baranjske medijima su poručili tek da su nastavljeni sinoć započeti radovi na postavljanju ograde na graničnom prijelazu Batina s hrvatske strane. Razlog postavljanja žičane ograde navodno je nekoliko stotina migranata koji su došli s druge strane granice i žele prijeći u Hrvatsku.

You may also like