Ramljak odbio odgovoriti zašto je HEP kreditirao Agrokor

Izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Poljoprivredne komore, Mato Brlošić, u Zagrebu danas prijepodne održali su sastanak, nakon kojega su odgovarali na novinarska pitanja. Upitan po kojim kriterijima odlučuje o iznosima koji će biti plaćeni dobavljačima, Ramljak je kazao da on ne odlučuje ni po kakvim kriterijima. “To odlučuju direktori operativnih kompanija”, rekao je Ramljak.

Kad je u pitanju sudjelovanje Sberbanke, Ramljak je istaknuo da je popodne s njima zakazan sastanak. “Ona je veliki kreditor ove kompanije. Predstavnik Sberbanke je i na Vjerovničkom vijeću, tako da mislim da ti razgovori idu u pozitivnom, dobrom ozračju. Hoće li oni sudjelovati u ovoj tranši, ovisi o njima, mi bismo tu inicijativu pozdravili”, rekao je Ramljak. Vladin je izvanredni povjerenik za Agrokor odbio odgovoriti zašto je HEP kreditirao Agrokor. “To je pitanje za predsjednika Uprave HEP-a”, rekao je Ramljak.

Novinare je zanimalo hoće li javnost uskoro doznati iznos konačnoga duga Agrokora. “Mi imamo okvir, mislim da prije javne objave sad nije trenutak da vam to kažem, ali vrlo brzo ćete vidjeti o kojem se iznosu radi”, rekao je Ramljak.

Komentirao je i sniženu ocjenu kreditnoga rejtinga. “Što se tiče kreditnih agencija, velika se priča stvara oko njih i njihovih izvješća. Oni kasne od otvaranja postupka mjesec dana. Imaju rokove kad pišu svoje izvještaje. Obveznice su u difoltu, onog trena kad su one dospjele. Onog trena kad je otvoren ovaj postupak, svi krediti, uključujući i obveznice dolaze na dospijeće toga dana. Za nas je priča oko kamata i tranši završena toga trenutka i one ulaze u tražbine koje će se riješiti. Ovaj report S&P-a nema nikakve veze s postupanjem vjerovnika koji drže obveznice”, kazao je Ramljak.

Kazao je da nema najava od predstavnika dobavljača o pojedinim tužbama, jer su razgovori i pregovori još uvijek u tijeku, ali da će nekakvih tužbi vjerojatno biti. Upitan koliko je realna ideja da dobavljači preuzmu Konzum, Ramljak je kazao da se još uvijek radi na tome da se utvrdi kolika su potraživanja svih dobavljača. “Kad budemo radili plan restrukturiranja, ako dobavljači budu imali dovoljno novca da plate vrijednost Konzuma, onda ćemo vidjeti”, rekao je Ramljak.

Komentirao je i nagađanja da su Franck, Podravka i Kraš zainteresirani za Konzum. “Te priče koje idu po kuloarima, da netko želi preuzeti nešto, trebate znati da je imovina na jednoj strani, dug je na drugoj strani. Nitko parcijalno neće prebijati svoja potraživanja za dug za neku imovinu. Ona će se skupno rješavati u okviru plana za restrukturiranje”, rekao je Ramljak za N1.

Istaknuo je da su osigurana i sredstva za isplatu plaća do 15 svibnja. Mato Brlošić je kazao da će mali dobavljači, koji su se žalili da im se ništa od potraživanja nije isplatilo, biti isplaćeni. “Rekao sam, zbog brzine rada, propustilo se. Niti je to Ramljak radio niti mi u Vjerovničkom vijeu, danas smo riješili taj problem i oni će dobiti svoja sredstva”, kazao je Brlošić.

You may also like

0 comments