Rajoy prijeti, neće biti nezavisnosti Katolonije

Španjolski premijer Mariano Rajoy poručio je da sjeveroistočna pokrajina Katalonija, u kojoj se krajem rujna održavaju izbori, neće steći nezavisnost od Španjolske kako tvrdi regionalni predsjednik Artur Mas koji se sprema proglasiti novu državu u proljeće iduće godine. „Nezavisnosti Katalonije neće biti. Država je apsolutno spremna primijeniti zakone kada netko krši ustav“, istaknuo je u četvrtak u Madridu nakon sastanka s poljskom premijerkom Ewom Kopacz.

Convergencia Democratica de Catalunya, konzervativna stranka katalonskog predsjednika Artur Masa, dogovorila je s ljevičarskom separatističkom strankom ERC zajednički izlazak na izbore s ciljem stjecanja nezavisnosti. Ove dvije stranke imaju većinu u regionalnom parlamentu, a u slučaju izborne pobjede najavili su proglašenje nezavisnosti u proljeće 2016. godine. Regionalni izbori u Kataloniji, jednoj od najbogatijih regija, održavaju se 27.rujna a nakon njih i opći parlamentarni izbori u Španjolskoj. „Obećaju stvari koje neće ispuniti“, istaknuo je Rajoy uspoređujući zagovornike nezavisnosti s grčkom Sirizom. „Neodgovorni su. Na kraju će morati učiniti korak natrag što kod ljudi izaziva frustraciju“, rekao je.

Prema španjolskom ustavu iz 1978., kada je uvedena demokracija u zemlju, dopušteni su referendumi jedino na prostoru čitave Španjolske. Artur Mas je po uzoru na lanjski referendum u Škotskoj izašao s istim zahtjevom u Španjolskoj što je vladajuća konzervativna Pučka stranka premijera Rajoya odbila, kao i oporbeni socijalisti lijevog centra PSOE, druga po veličini stranka u Španjolskoj.

Mas je u studenom prošle godine organizirao neformalni referendum na kojem se većina izjasnila za samostalnost. Nedavno je zbog neslaganja došlo do razilaženja njegove Convergencije i stranke Unió koje su zajednički nastupale posljednjih 37 godina. Unió, demokršćanska stranka, svom je dojučerašnjem partneru rekla da se „nezavisnost ne može tražiti pod svaku cijenu“.Artur Mas je nakon toga sklopio sporazum s ljevičarskim ERC-om, strankom s kojom se slaže jedino u odlučnom zahtjevu za nezavisnošću.

You may also like