Rajoy pozvan na sud u korupcijskom slučaju

Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvan je kao svjedok na suđenje članovima svoje vladajuće Narodne stranke, nakon duge istrage o korupcijskom skandalu poznatom kao slučaj “Guertel” u koji su navodno umiješani stranački dužnosnici, izvijestio je u utorak sud.

“Premijer je pozvan na sud kao svjedok. Datum njegova svjedočenja još nije određen”, rekao je za AFP glasnogovornik suda specijaliziranog za političko-financijske afere i terorizam. Predsjednik Narodne stranke od 2004. i šef vlade od 2011., Rajoy je pozvan kao svjedok u slučaju Guertel, pokrenutom u listopadu 2016. Po optužnici, mrežu je vodio poslovni čovjek Francisco Correa koji je potkupljivao političke dužnosnike i zastupnike kako bi pogodovali “prijateljskim” tvrtkama na javnom tržištu.

Zbog afere je 2014. ostavku podnijela ministrica zdravstva Ana Mato, čijemu se suprugu pogodovalo na taj način. Među članovima Narodne stranke kojima će se suditi je i nekadašnji blagajnik stranke Luis Barcenas kojega optužnica tereti za organizirani kriminal, falsificiranje računa te prikrivanje poreza u sklopu “Slučaja Guertel”.

Barcenas će na sudu morati objasniti porijeklo velike svote novca, oko 48 milijuna eura, koja se nalazi na njegovu bankovnom računu u Švicarskoj.

You may also like