Rajoy pokušava smiriti Španjolce nakon Brexita

Dva dana uoči parlamentarnih izbora u Španjolskoj tehnički premijer Mariano Rajoy uputio je u petak građanima smirujući poruku nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo napustiti EU, dok je njegov najveći rival i vođa Podemosa Pablo Iglesias rekao kako je potrebno izgraditi drugačiju i solidarniju Europu.

“Želim uputiti smirujuću poruku svim španjolskim građanima te onima koji se radi prebivališta ili aktivnosti u toj zemlji mogu osjetiti ugroženima zbog Brexita”, rekao je u petak Rajoy, predsjednik Narodne stranke desnog centra, napomenuvši kako se sada otvorilo razdoblje od najmanje dvije godine za pregovore o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

“Španjolci zadržavaju pravo slobodnog kretanja, rada i primanja mirovina”, dodao je. Oko 200.000 Španjolaca živi i radi u Velikoj Britaniji, a lani je Španjolsku posjetilo 15,5 milijuna britanskih turista, što je četvrtina svih gostiju u toj mediteranskoj zemlji, od kojih mnogi na obali imaju nekretnine.

“Također želim uputiti umirujuću poruku tržištu. Španjolska sada ima gospodarstvo sa solidnim fundamentima te zdrav financijski sustav koji može podnijeti financijske turbulencije koje bi mogle proizaći iz ovoga”, napomenuo je Rajoy. Glavni indeks španjolske burze Ibex-35 do 14 sati je pao 12 posto u odnosu na dan ranije.

Španjolska se oporavlja od gospodarske krize započete 2008. a u nedjelju građani izlaze na ponovljene izbore, nakon što vodeće četiri stranke nisu uspjele oformiti vladu. Ankete ukazuju na sličan ishod kao na izborima u prosincu. Narodna stranka, na vlasti od 2011., dobiva najviše glasova no sama neće moći sastaviti vladu.

Za vrat joj puše Podemos (Možemo), stranka koja se protivi mjerama štednje, u koaliciji s Ujedinjenom ljevicom. “Ovo je tužan dan za Europu. Trebamo promijeniti smjer. Iz jedne pravedne i solidarne Europe nitko ne želi otići. Moramo promijeniti Europu”, poručio je Pablo Iglesias, vođa Podemosa.

U Španjolskoj je unatoč blagom gospodarskom rastu bez posla 21 posto građana, a višu stopu nezaposlenosti u EU ima samo Grčka. Ankete na treće mjesto stavljaju stranku lijevog centra Španjolsku socijalističku radničku stranku (PSOE) koja se s Narodnom strankom izmjenjivala na vlasti proteklih 35 godina. Četvrta po broju glasova je stranka centra Građani (Ciudadanos) nastala na nezadovoljstvu tradicionalnim dvjema strankama, baš kao i Podemos.

You may also like