Rajko Dondur oklevetao Milana Kovača?

Rajko Dondur, nekadašnji djelatnik Vindije, govorio je o kriminalu u toj tvrtki. Govorio je o pretvorbi tj. o načinu na koji je Vindija kupila Koku. Rekao je da je Vindija pobijedila na natječaju za kupnju Koke 1994. nakon što je on u Fond za privatizaciju dostavio kuvertu s 20 tisuća maraka. U to vrijeme je, kaže, ravnatelj Fonda za privatizaciju bio Milan Kovač.

Dondur je rekao i da je za vrijeme restrukturiranja Vindije svjedočio odlascima na konzultacije na Markov trg. Na pitanje kako je pristajao na nešto što je smatrao protuzakonitim, odgovorio je kako je mislio da sve što radi, radi za dobrobit tvrtke i zaposlenika.

Jedna od priča je i ona o uvođenju PDV-a 1997., 1998. Kada smo napravili prvi obračun, šokirali smo se kolika je to obveza za Vindiju – više od dva milijuna kuna – i veliki udarac na likvidnost, rekao je Dondur. Pokušali smo iznaći način da smanjimo tu obvezu. Prvi obračun bio je umanjen za milijun i tristo tisuća kuna, rekao je. To nije radio samoinicijativno, nego prema nalogu generalnog direktora, kaže.

Kako je Vindija utajivala porez? Vindija je dnevno fakturirala oko 1000 stranica računa. Računali smo na to da ni jedan inspektor ne bi zbrajao te račune ručno. Svi računi su bili fakturirani, ali oni označeni nisu zbrajani. Na taj način Vindija je državni proračun oštetila za 80 milijuna kuna u četiri godine, rekao je Dondur.

Varali su i na trošarinama. Na tim stavkama se nismo mogli razmahati kao na PDV-u, rekao je Dondur. Trošarina se plaćala na proizvedene količine robe. Mi smo smanjili normative i praktički došli do manje proizvodnje. Na tome smo oštetili proračun za 2,5 milijuna kuna u 6 mjeseci.
No, tu priča ne staje. Varalo se i u reviziji pretvorbe i privatizacije. Vindija je predstavljana kao model najbolje pretvorbe i privatizacije. Dondur je bio voditelj tima koji je surađivao s revizorima. Generalni direktor im je rekao da određene dokumente koji bi mogli biti komprimitirajući ne prikažu. Neke dokumente smo preko noći ispravljali i prilagođavali. Dokumenti štedno-kreditne zadruge su svi uništeni, rekao je Dondur.

Govorio je i o štednoj zadruzi koju je Vindija osnovala 1991. godine kako bi preko nje povukla dionice bez naknade i smanjio temeljni kapital. Sve to prijavio je USKOK-u još 2014. Dao je iskaz u pisanom obliku na sedam stranica. Rečeno mu je da će s njim kontaktirati. No, iz policije su ga zvali tek prije tjedan dana.

Tadašnji zamjenik Fonda za privatizaciju, prozvani Milan Kovač, sve demantira i kaže da ga se želi iskompromitirati uoči svjedočenja protiv Stipe Mesića. U vrijeme koje spominje Dondur, nije bio predsjednik Fonda za privatizaciju. Na čelo fonda došao sam 8 mjeseci kasnije, gospodina (Dondura) nikada nisam vidio ni upoznao, ustvrdio je Kovač.

U Vindiji sve optužbe negiraju i kažu da ih je Dondur s tim optužbama u više navrata ucjenjivao. Goran Vučetić, opunomoćenik Vindije, najavio je već sutra podnošenje kaznene prijave protiv Dondura. Dondur i sam ima tri kaznene prijave koje nemaju veze s Vindijom.

U razgovoru za Večernji list Kovač je ove tvrdnje opovrgnuo.

”Na ovakve monstruozne laži sam se već navikao. Očito je urednik u zadnji tren promijenio koncept emisije kako bi uz najavljenog doveo i gosta koji će izreći tu laž i koji je priznao da je tri puta osuđivan. Nikad toga čovjeka nisam vidio niti sam 1994. bio predsjednik Fonda za privatizaciju na čije sam čelo došao u lipnju 1995. A cilj je bio da me se kompromitira kao svjedoka na sutrašnjem sudskom procesu u kojem je Stjepan Mesić optužio Milana Ivkošića jer je u jednom tekstu u Večernjaku napisao da je bio suradnik Udbe i KOS-a, da je 1994. pučem htio spriječiti oslobođenje Hrvatske te da je veleizdajnički svjedočio u Haagu”, kazao je Kovač.

Na optužbe Dondura reagirala je i Vindija iz koje je poslano priopćenje u kojem stoji da će zbog ovih izjava protiv svog bivšeg zaposlenika podnijeti kaznenu prijavu. ”Poslovni sustav Vindija u potpunosti odbacuje sve navode i klevete koje su danas iznesene pred hrvatsku javnost u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva”, stoji u priopćenju iz Vindije.

You may also like