Rafinerija iz Bosanskog Broda zagađivat će do 2020. godine

Modernizacija rafinerije nafte u Bosanskom brodu koja podrazumijeva uvođenje sustava zaštite okoliša sukladnog europskim standardima neće biti dovršena u predviđenom roku i za ispunjenje tog cilja trebat će još najmanje četiri godine, najavio je u srijedu ministar industrije, energetike i rudarstva BiH Petar Đokić.

On je nakon obilaska pogona rafinerije koja je u vlasništvu ruskog “Zarubežnjefta” potvrdio kako se njezina planirana modernizacija neće moći dovršiti do kraja 2017.

Najavio je kako će stoga od Tajništva Energetske zajednice, koja okuplja države članice Europske unije i jugoistočne Europe, vlada RS zatražiti suglasnost da se rok pomakne do kraja 2020. “Očekujem da će naše stajalište naići na puno razumijevanje unutar BiH i da će i drugi u okviru Tajništva Energetske zajednice to razumjeti jer moramo zaštititi ovako važnog investitora”, kazao je Đokić, ističući kako o tome ovisi sudbina više od tisuću ljudi, koliko ih radi u rafineriji.

Izrijekom je potvrdio kako rafinerija nafte u Bosanskom Brodu onečišćuje zrak jer se iz njenih pogona ispušta sumpor koji osjete i stanovnici Slavonskog Broda. “Koncentracija sumpora u ovim (naftnim) proizvodima nešto je veća od propisane europskim standardima”, kazao je Đokić.

Predstavnici “Optima grupe”, tvrtke-kćeri “Zarubežnjefta” koja upravlja brodskom rafinerijom nafte i rafinerijom motornih ulja u Modriči, ustvrdili su kako su dosad u modernizaciju tih dvaju pogona uložili 260 milijuna eura te da su u tijeku projekti vrijedni 10 milijuna eura.

You may also like

0 comments