Radonić predan tužiteljstvu BIH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u utorak poslijepodne kako su mu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali Fahrudina Radončića, političara i medijskog tajkuna, te kako će on biti ispitan iduća 24 sata, nakon čega će biti donesena odluka hoće li se od Suda BiH zatražiti da mu odredi pritvor.

Radončić je uhićen u ponedjeljak pod sumnjom da je počinio kazneno djelo ometanja pravosuđa i nakon toga je sukladno zakonu zadržan na policijskom ispitivanju, a potom predan Tužiteljstvu BiH koje je i tražilo njegovo privođenje. Radončić, koji je predsjednik stranke Savez za bolju budućnost (SBB) i zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH, pod sumnjom je da je vršio pritisak na Azru Sarić, svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jedne od najzloglasnijih kriminalnih skupina na Balkanu.

Radončića se sumnjiči kako je Sarić pokušao natjerati da u svom iskazu zaštiti njega, ali i Keljmendija od optužbi za organizirani kriminal i ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, jednog od poznatijih pripadnika sarajevskog podzemlja likvidiranog 2007. godine. Ukoliko bi bio proglašen krivim za to bi mogao dobiti kaznu u rasponu od jedne do čak deset godina zatvora. Radončićev odvjetnik Dragan Barbarić kazao je u utorak “Dnevnom avazu” kako njegov branjenik tijekom ispitivanja u SIPA-i istražiteljima nije ništa priznao. “Radončić je odbacio sve navode što se tiče bilo čega, utjecaja na svjedoke, utjecaja na bilo koga, uključujući i Azru Sarić. On je rekao da je taj proces politički montiran i da ga je netko osmislio isključivo u cilju politike”, kazao je Barbarić ustvrdivši kako je sve to “politika i samo politika”.

Dodao je ipak kako uhićenje neće proizvesti krizu u BiH, ustvrdivši kako su neki očevidno priželjkivali upravo to. Radončičev SBB dio je vladajuće koalicije u BiH, zajedno s HDZ BiH i Strankom demokratske akcije (SDA). Iz SDA su na njegovo uhićenje reagirali tek nakon 24 sata i to kratkim priopćenjem u kojemu su naveli kako drže da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže na sudu te kako žele nastavak političke suradnje sa SBB-om. Upozorili su ipak kako ovo uhićenje “velik izazov za koaliciju” te kako može dovesti do “krize u funkcioniranju vlasti s teškim posljedicama”.

You may also like

0 comments