Radnici iz EU tretirat će se kao radnici iz drugih zemalja

Britanski imigracijski sustav nakon brexita prioritet će dati visoko kvalificiranim radnicima a radnike iz EU-a tretirat će kao one iz bilo koje druge zemlje, objavila je u utorak britanska premijerka Thresa May.
“Bit će to sustav utemeljen na radnim vještinama, koji vrednuje sposobnosti radnika, a ne odakle dolaze. Bit će to sustav koji gleda po cijelom svijetu i privlači ljude s vještinama koje trebamo”, rekla je May u priopćenju. Dodala je da će Britanija, kada napusti Europsku uniju, uspostaviti “imigracijski sustav koji će okončati, jednom zauvijek, slobodno kretanje” europskih građana u Velikoj Britaniji.

May je naglasila da će taj novi sustav osigurati da se smanji broj nisko kvalificiranih imigranata. “Taj novi sustav omogućit će smanjivanje imigracija niskokvalificiranih osoba”, dodala je. “Time će Britanija krenuti putem smanjivanja imigracija na održive razine, kao što je obećano”.

Upravo su strahovi od dolaska imigranata bili ključni pokretač glasovanja 2016. za izlazak iz Europske unije. May je ranije obećala u programu predstavljenom biračima uoči parlamentarnih izbora u lipnju 2017. da će smanjiti broj imigranata na manje od 100.00 ljudi godišnje, dok je 2016. u Britaniju došlo njih 273.000.

Britanska premijerka trebala bi izložiti pojedinosti svog plana u govoru u srijedu na kongresu Konzervativne stranke u Birminghamu. Po novim pravilima, osobe koje će željeti započeti život u Velikoj Britaniji morat će dokazati da imaju dovoljnu razinu primanja. Isto tako, neće smjeti zauzimati radna mjesta na koja bi inače došli britanski radnici. Vize za studente bit će izuzete iz tih kriterija.

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson održat će u utorak govor pred članovima Konzervativne stranke na godišnjem kongresu u Birminghamu u kojem bi trebao pozvati konzervativce da se vrate temeljnim vrijednostima, a ocjenjuje se da bi tim govorom mogao narušiti dosadašnje napore premijerke Therese May.

Samo šest mjeseci pred izlazak Britanije iz Europske unije, strategija za brexit Therese May našla se na udaru kritika ne samo od strane EU-a nego i unutar njene Konzervativne stranke, a jedan od najglasnijih protivnika toga je upravo Boris Johnson, piše Reuters. On je napustio svoju poziciju u vladi zbog protivljenja planu britanske premijerke za brexit, a u današnjem govoru on će pozvati članove stranke da “vjeruju u konzervativne vrijednosti”.

Osim toga, list Sun tvrdi da je on iznio višim članovima Konzervativne stranke svoju agendu – u slučaju da postane premijer – u kojoj govori da bi odgodio brexit za najmanje šest mjeseci kako bi pregovori krenuli ispočetka.

Johnson je uvjeren, kako piše Sun, da je Britaniji potrebno više vremena da se pripremi za razdruživanje s Europskom unijom. On će, kako navodi Reuters, u svom govoru poručiti članovima stranke da ona ne bi trebala “nadmašiti” politiku vodeće oporbene britanske Laburističke stranke, nego se vratiti svojim pravim vrijednostima niskih poreza, zakona i reda.

Johnson će naglasiti da je konzervativan pristup onaj koji donosi rješenje. “Trebamo podesiti poreze tako da stimuliraju rast i investicije. Trebamo konstantno pokušavati ne povećavati, nego smanjivati poreze. Konzervativan pristup je onaj koji rješava stvari”, navodi se u tekstu Johnsonova govora. Taj bi govor, napominje Reuters, mogao zasjeniti napore koje May ulaže s ciljem predstavljanja ujedinjene fronte kada je riječ o brexitu.

You may also like

0 comments