Radi privlačenja kapitala EU liberalizira burzovne zakone

CNBC
Europski paket financijske regulacije MiFID 2 na snazi je više od dvije godine, ali Europska komisija namjerava ga promijeniti kako bi omogućila prijeko potrebne investicije u realno gospodarstvo.

Prema medijskim najavama Komisija je u petak predstavila izmjene Direktive o tržištima i financijskim instrumentima koja je prvi puta predstavljena 2007. godine, a izmijenjena prije dvije godine. Njezin je cilj osigurati zaštitu investitora i transparentnost na europskim tržištima kapitala.

Prilagodbom na regulativu brokerske su kuće morale razdvojiti odjele trgovanja i analize vrijednosnih papira. Cilj je bio učiniti njihove preporuke za pojedine vrijednosnice potpuno neovisnima od trgovanja. No, MiFID 2 je rezultirao time da je dobar dio manjih brokerskih kuća ugasio odjele analize kako bi smanjili troškove. To se posebno odrazilo na smanjenje broja analiza vrijednosnica manjih kompanija.

U tom kontekstu Europska komisija vjeruje da regulativa sprečava prijeko potrebna ulaganja u realnu ekonomiju u trenutku kada se EU suočava s ozbiljnom ekonomskom krizom. Izmjene treba odobriti Europski parlament te svih 27 članica. Iako se očekuje da će Ujedinjeno Kraljevstvo biti izvan Europske unije u trenutku kada izmjene stupe na snagu, može odlučiti hoće li ih primjenjivati. U Bruxellesu su poručili kako predložene izmjene trebaju stupiti na snagu što je prije moguće i ne mogu čekati dubinsku reviziju MiFID-a predviđenu iduće godine.

Revizija europske financijske regulative došla je tek nekoliko dana nakon višednevnih pregovora o fondu za oporavak gospodarstva teškom 750 milijardi eura. Dogovor europskih čelnika toplo je pozdravljen i na tržištima kapitala.

You may also like

0 comments