Racionalizacija struje smanjila kineska očekivanja

Industrija

Kineska industrija posustala je u rujnu zbog visokih cijena sirovina i racionalizacije potrošnje struje dok se uslužni sektor oporavio zahvaljujući stišavanju ljetnog vala zaraze covidom 19, pokazalo je u četvrtak službeno istraživanje. Kinesko gospodarstvo brzo se oporavilo od pandemijske krize, ali industriju su proteklih mjeseci pritisnuli veći troškovi, uska grla u proizvodnji, a odnedavno i racionalizacija potrošnje električne energije.

Službeni indeks menadžera nabave (PMI) u industriji pao je u rujnu za pola boda u odnosu na kolovoz, na 49,6 bodova, izvijestio je Državni zavod za statistiku (NBS).

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, što znači da je kineska industrija u mjesecu na izmaku gotovo stagnirala.

„PMI u industriji pao je u rujnu ispod kritične točke zbog čimbenika kao što su mali obujam poslova u kompanijama koje troše puno energije”, rekao je viši statističar NBS-a Zhao Qinghe.

Kineske vlasti ograničile su potrošnju struje u najmanje 20 provincija i regija zbog rekordnih cijena ugljena, postroženih standarda emisije štetnih plinova i velike potražnje u proizvodnom sektoru.

„Dva indeksa u sektorima s velikom potrošnjom energije, poput prerade nafte, ugljena i drugih goriva, te proizvodnje kemijskih vlakana, proizvoda od gume i plastike, taljenja željeza i valjanja niža su od 45 bodova, što pokazuje značajan pad ponude i potražnje“, dodao je Zhao.

Porasli su i troškovi drugih sirovina, što se očitovalo u rastu njihovog indeksa za 2,2 boda, na 63,5 bodova.

Potražnja je pak oslabila, drugi mjesec zaredom.

Aktivnosti u uslužnom sektoru snažno su pak porasle u mjesecu na izmaku, prema skoku PBS-ovog indeksa menadžera nabave u rujnu za 5,7 bodova u odnosu na kolovoz, kada je njegova vrijednost pala prvi puta od prošlogodišnjeg vrhunca pandemije.

Zaraza se ovoga ljeta širila u brojnim kineskim gradovima, što je poremetilo aktivnosti i u uslužnom i proizvodnom sektoru, osobito u malim poduzećima i tvornicama.

Broj zaraženih u rujnu se počeo smanjivati, što je utrlo put oporavku sektora usluga i poduprlo gospodarstvo u cjelini, prema rastu ukupnog PMI-ja državnog zavoda za statistiku za 2,8 bodova u odnosu na kolovoz, na 51,7 bodova.

You may also like