Račić: Tržišta dionica će se brzo oporaviti, ovo je samo nervoza zbog iznenadnog ishoda

Budući je američka nacija izabrala izolacionista, korporativista i državnog intervencionista, a i Kongres je pod kontrolom Republikanca upitali smo ekonomskog analitičara, kolumnista Večernjeg lista, i vlasnika tvrtke Indium, Milana A. Račića za komentar o promjenama na američkom tržištu. 

“Promjene neće biti tako drastične kao što se neki boje. Tržišta dionica i valuta će se vratiti na normalne nivoe poslije nekog vremena, ovo je samo nervoza zbog iznenadnog ishoda izbora. Kada pričamo o regulaciji korporacije inače žele manje regulacije.”

Što će to značiti za međunarodne trgovinske sporazume? ” Mislim da će oni, na žalost, biti najveće žrtve nove administracije. Završetak pregovora o kompleksnim ugovorima kao TTIP zahtjeva dosta snažnu podršku političkih aktera, a kada to izostane, oni su osuđeni na neuspjeh. To je šteta za Ameriku, Europu a i Hrvatsku.”

Hoće li se američki kapital povući iz Europe budući da imamo posla s izolacionizmom? “Američka vlada ne kontrolira američki kapital – on ide tamo gdje najviše može zaraditi. Ako je to Europa, onda će tu ostati, ako nije, ići će drugdje.”

Znači li to početak većeg geopolitičkog utjecaja Rusije, budući je Trump rekao da je Europa ruska zona utjecaja? “Rusija ima velike geopolitičke ambicije, samo nema ekonomiju koja ih dugoročno može pratiti.”

Što će sve to značiti za Hrvatsku i njezin izvoz u SAD? “Za Hrvatsku ovaj ishod neće imati dramatične posljedice. Nitko nas u Americi ne vidi kao nekakvu prijetnju i baš ih ne interesiramo, što znači da neometano možemo raditi što želimo. Na žalost, bez TTIP-a našim srednjim i malim firmama će biti teže ući na američko tržište.”

Kako će reagirati Kina čiji su javni fondovi vlasnici većeg dijela duga SAD-a? “Kini kao investitoru je bitno da je američka ekonomija stabilna – da plaćaju kredite i da kupuju kineske proizvode, a geopolitički im odgovara da je Trump protiv stranih intervencija;”

You may also like

0 comments