Račić: Javna poduzeća na IPO-u bit će test podržava li narod reforme

Povodom predstavljanja svoga programa kao kandidata za ministra gospodarstva u Studiju 4 gostovao je Milan Račić, poslovni konzultant i kolumnist Večernjeg lista.

Tko vas je predložio? Ja sam dobio poziv od Mosta jer im se svidjelo što ja pišem. Mnogi su Hrvati mostovci. Jer žele reforme. Razgovarao sam s mnogima u Mostu dva i pol sata. I s drugima se razgovaralo. Dali su mi 48 sati da napravim projekt reformi. To je dobra vježba. Možete godinama nešto pisati, ali životu nema vremena mnogo. To je dobra vježba kako bi se vidjelo razumijevanje situacije. Meni nije bitno da sam ja ministar, meni je bitno da imamo najboljeg ministra. Zdravo je za naše društvo da razgovaramo o suštini. Svi smo frustrirani, no ovo s Mostom je pozitivno jer pričamo o reformama. Prvii puta zovemo nestranačke ljude. Sada sve ovo moramo izvesti do kraja, dati novim ljudima podršku, jer budućnost nam je u suprotnom loša.

Vaš životni i poslovni put? Završio sam ekonomiju i pravo u Kanadi. Radio sam za tvrtku koja ima proračun 20 milijardi kuna. Tamo su me stavili na listu 10 najutjecajnijih pregovarača. Radio sam za neke američko njemačke tvrtke. Gradili smo najsuvremenije avione na svijetu. Nakon 11. rujna morao sam mnogima dati otkaz i sebi sam dao otkaz. Vodio sam u životu i širenje na Sovjetski savez.

Možete li to iskustvo primijeniti kod nas? Sad imamo mlade ljude koji odlaze jer ne vide nadu za normalan život. Kad sam ja odrastao rekli su mi budi najbolji. A sada nam kažu da moramo biti u partiji da bi napredovali.

Plan i program? Prvi način je grčki scenarij, a drugi je da se suočimo s time. Izgubili smo puno vremena i moramo početi rasti. Ne može ići unaprijed u depresijama. Mora se promijeniti psihologija i radne navike ljudi. Time će se promijeniti i prihodi. Nekako smo do sada preživjeli sve osim našeg lošeg vodstva. Sastanak s vjerovnicima je zato vrlo pozitivan.

Koje su osnovne reforme? Problemi nisu specifični samo kod nas. Počnimo od onoga što imamo. Pogledajmo resurse. Imamo ljude i sredstva. Moramo najbolje motivirati da budu još bolji. Mjeriti njihov rad te filtrirati ljude te ih usmjeravati. Vrlo brzo moramo odlučiti što je stvarno strateško vlasništvo. Ostalo treba prodati. To bismo prodali kroz IPO jer ovo neće proći ako narod to ne podrži.

You may also like

0 comments