Home Politika R. Duarte poručio Obami da ide k vragu

R. Duarte poručio Obami da ide k vragu

by Agencije

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, poznat po sklonosti provokacijama, u utorak je američkom predsjedniku Baracku Obami poručio da “ide kvragu”, zaprijetivši da će prekinuti savez Filipina sa Sjedinjenim Državama te se preorijentirati na Moskvu i Peking.

Duterte je Obamu verbalno napao na dan kada su Filipini i Sjedinjene Države započeli zajedničke godišnje vojne vježbe. “Izgubio sam poštovanje prema Americi”, kazao je Duterte, požalivši se da Amerikanci, UN i Europska unija neprestano pozivaju Filipine na poštivanje ljudskih prava zbog njegova krvavog obračuna s ovisnicima i dilerima droge. “Obama, idite kvragu”, kazao je u govoru održanom u Manili.

Svoje kritičare nazvao je “budalama” koji ga ne mogu zaustaviti u kampanji u kojoj je u samo tri mjeseca ubio više od 3400 ljudi. Amerikance je nazvao i “licemjerima”. Kazao je da mu Sjedinjene Države nisu željele prodati rakete i ostalo oružje, no da su mu Rusi i Kinezi kazali da će mu ih lako nabaviti. “Moja sveta dužnost je održati integritet ove republike i održati narod zdravim”, kazao je Duterte u drugome od dvaju govora koje je u utorak prenosila televizija.

“Ako mi ne prodate oružje, otići ću Rusima. Poslao sam onamo svoje generali…, a Rusi su rekli da nema problema i da će mi poslati oružje. A kada je o Kini riječ, oni su mi rekli da samo dođem i potpišem i da će mi sve biti isporučeno”, kazao je.

“Na koncu konca, ja za svog mandata mogu i prekinuti s Amerikom. Iako se Filipini ne slažu s ruskom i kineskom ideologijom, oni poštuju naš narod. A to je važno”, smatra Duterte koji je na predsjedničku dužnost stupio 30. lipnja. Prije nekoliko tjedana Duterte je Baracka Obamu nazvao “kučkinim sinom”.

Related Posts