Qatar Petroleum naručio stotinu korejskih brodova

Vrijednost 19 mislijardi dolara
Katarska državna energetska kompanija Qatar Petroleum objavila je u ponedjeljak da je od vodećih južnokorejskih brodogradilišta naručila više od 100 brodova za prijevoz ukapljenog plina (LNG) ukupne vrijednosti oko 19 milijardi dolara.

Dogovor potpisan s kompanijama Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering, Hyundai Heavy Industries i Samsung Heavy Industries rezervirat će velik dio njihovih kapaciteta za izgradnju brodova za LNG do 2027. godine. Posao je po riječima katarskog ministra energetike i izvršnog direktora QP-a Saada al-Kaabija najveći program LNG brodogradnje u povijesti.

Katarska državna tvrtka vodeći je proizvođač ukapljenog plina u svijetu a do 2027. želi povećati proizvodnju s dosadašnjih 77 milijuna na oko 126 milijuna tona godišnje (mtpa). Istraživački radovi u proširenom mega projektu Sjeverno polje pokazali su da potvrđene zalihe nadilaze 50 milijardi prostornih metara plina, rekao je u studenome Kaabi.

Iako su planovi o pokretanju proizvodnje u novim plinskim postrojenjima odgođeni za 2025. godinu, zbog kašnjenja natječaja i pandemije koronavirusa, Kaabi je u travnju rekao da QP neće mijenjati plan o izgradnji šest novih postojenja za ukapljivanje plina. Izvršni direktori triju južnokorejskih kompanija navedeni su u priopćenju QP-a, no nisu objavili zasebna priopćenja o sporazumima.

You may also like

0 comments