PwC: osiguravatelji kao najznačajniji rizik vide kamatne stope

Novo istraživanje koje je predstavilo glavne rizike u sektoru osiguranja na globalnoj razini pokazalo je da osiguratelji kao najznačajnije rizike vide kibernetički rizik i rizike u vezi kamatnih stopa. Istraživanje se provodi već peti put za redom, a ove vrste rizika su po prvi puta ušle na ljestvicu što pokazuje koliko zaista zabrinjavaju ovaj sektor kada ih se promatra u sprezi s promjenama u zakonodavstvu i širom makroekonomijom. U najnovijem istraživanju Insurance Banana Skins 2015, koje je proveo CSFI u suradnji s PwC-om sudjelovalo je više od 800 stručnjaka i analitičara sektora osiguranja iz 54 države, da bi se doznalo gdje oni vide najveće rizike za sektor u iduće 2-3 godine.

Regulatorni rizik su sudionici istraživanja po treći uzastopni put proglasili najznačajnijim rizikom, čime se potvrđuje njegov snažni utjecaj na sektor. Izvješće ističe da će nova pravila o solventnosti i ponašanju na tržištu preplaviti industriju dodatnim troškovima i problemima usklađivanja. Moglo bi također ometati uprave u vođenju zdravog poslovanja u trenutcima kada se sektor suočava s radikalnim strukturalnim promjenama.

EU Direktiva Solvency 2, čije se uvođenje očekuje iduće godine, izazvala je najveću zabrinutost, no mnoge druge zemlje uvode slične mjere, često po uzoru na Solvency 2. Iako su se složili da stroža regulativa ima pozitivan utjecaj, većina odgovora pokazala je da se regulativa percipira kao pretjerana i ograničavajuća. Takvo je mišljenje zastupljeno i kod sektorskih stručnjaka i analitičara (teoretičara, konzultanata i drugih). Tipični odgovori direktora društava za osiguranje uključivali su: „Zdravo regulatorno okruženje je prijeko potrebno. Istovremeno, prevelika reguliranost potencijalno guši savršeno dobre i zdrave osiguratelje u provođenju dobrog i zdravog poslovanja.“

Druga skupina rizika koja izaziva zabrinutost tiče se makroekonomskih rizika, gdje su sudionici bili vrlo oprezni prilikom procjene izgleda za rast kao i rizika u vezi kamatnih stopa čije su niske razine smanjile prinose od investicija i otežale upravljane i prodaju proizvoda štednje. Treća skupina rizika se pojavljuje na području promjena unutar sektora, posebice utjecaj novih tehnologija na sigurnost, isporuka proizvoda i upravljanje podacima. Kibernetički rizik javlja se prvi put od 2007. godine od kada se provodi ovo istraživanje, te je na visokom 4. mjestu (na 1. mjestu u neživotnim osiguranjima), što odražava značajan porast zabrinutosti oko kibernetičkog kriminala i zaštite podataka.

Digitalizacija sektora također značajno ugrožava tradicionalne poslovne modele u području distribucije, ulaska novih igrača na tržište i kontakta s klijentima. Mnogi ispitanici očekuju značajne strukturalne promjene u sektoru u nadolazećim godinama. Neki rizici su se smanjili, među kojima je kvaliteta upravljanja poslovanjem i tzv. korporativnog upravljanja (engl. coporate governance) u društvima za osiguranje i u tom su području zabilježena značajna poboljšanja. Ovi su rizici nekad bili pri vrhu ljestvice. Opadajući trend bilježi i reputacijski rizik jer osiguratelji postaju proaktivniji u odnosima s javnošću, iako se razvoj društvenih mreža vidi kao rastuća prijetnja upravljanju ugledom.

Banana Skins Index, iz 2015 koji mjeri razinu zabrinutosti u industriji, je na rekordno visokoj razini unatoč poboljšanjima globalne situacije. David Lascelles, urednik istraživanja je istaknuo: „Sektor osiguranja suočava se s ogromnim izazovima unutar porasta regulative, otežanog operativnog okruženja i očekivanih prijetnji strukturalnih promjena. To se odražava u negativnom stavu koji leži u pozadini ovog istraživanja“.

Stephen O’Hearn, globalni voditelj usluga u sektoru osiguranja u PwC-u komentirao je: „Dugoročni izgledi za osiguratelje su pozitivni jer ljudi diljem svijeta žive sve duže i imaju više bogatstva koja žele zaštiti. Ipak, također se suočavaju s ometajućim utjecajem novih tehnologija, promjenama očekivanja klijenata, sve zahtjevnijom regulativom i trajnom ekonomskom nesigurnošću. Sposobnost osiguratelja da identificira i upravlja rizicima u nastajanju kao i postojećim rizicima bit će jedan od ključnih razlikovnih čimbenika uspjeha u ovom nestalnom konkurentskom okruženju.“

Mark Train, globalni voditelj za rizike u sektoru osiguranja u PwC-u je dodao: „Sa zadovoljstvom smo podržali CSFI u inicijativi Insurance Banana Skins, koja pruža vrijedne uvide u razmišljanja i zabrinutost članova uprava u vezi rizika. Sposobnost identificiranja i upravljanja rizicima koji se tek pojavljuju kao i poznatim rizicima bit će ključna za uspjeh na tržištu koje nudi značajne dugoročne prilike, ali također i ometajuće prijetnje“.

You may also like