Putin želi da mu Brodosplit načini nosač zrakoplova

“Brodosplit” je u nekoliko posljednjih poslovnih godina imao cijelu hrpu upita iz inozemstva oko kapaciteta u sektoru vojne brodogradnje.  Ipak, ni jedan upit nije bio tako spektakularan ni geopolitički važan, kao pismo koje je stiglo iz Moskve. Možete li za rusku mornaricu izgraditi nosač zrakoplova?, bio je upit koji je došao iz Rusije.

S tim dopisom, neobično kratkim s obzirom na predmet na koji se odnosi, a što ga je primio Odjel prodaje “Brodosplita”, bili su upoznati i neki ključni ministri sada već bivše Vlade Zorana Milanovića. Ti ministri bili su voljni za takav hrvatsko-ruski aranžman ponuditi i Vladina financijska jamstva. Bilo je zamišljeno, može se čuti, da se projekt predstavi osobno ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu. I Josip Jurišić, glasnogovornik Uprave “Brodosplita”, potvrdio je Slobodnoj Dalmaciji postojanje zanimljivog upita. No, kako se priča dalje od upita ipak nije razvila, u škveru nisu htjeli dodatno komentirati.

Osnovni nacrt nastao bi na stolu “Nevskog projektno-konstruktorskog biroa” koji sada razrađuje tri vrste novih nosača. Nije isključeno da je još neko europsko brodogradilište dobilo upit o mogućnostima izgradnje ruskog nosača aviona, kakav je stigao u Split. Francuzi su izgradili dva nosača helikoptera “Vladivostok” i “Sevastopolj”, ali ih nisu isporučili zbog ruske agresije na Ukrajinu. Kako je biznis ipak samo biznis, Pariz je Moskvi platio goleme ugovorne penale (preko milijardu eura) zbog neisporuke brodova.

U ovoj priči ne može se izbjeći ni pitanje o mogućnostima “Brodosplita” da se upusti u takav projekt stoljeća. Ako pretpostavimo da bi to bio nosač kapaciteta 55 borbenih lovaca, težine 65 tisuća tona, do 300 metara dužine, gaza devet metara, uz klasični pogon plinskim turbinama, procjene kazuju da bi za njegovu izradu trebalo angažirati najmanje šest tisuća kvalificiranih radnika i na stotine projektanata koje “Brodosplit” nema. Uz to, za izgradnju takvog kapitalnog objekta nužan je suhi dok kakav na cijelom Jadranu i istočnom Mediteranu ne postoji. Polazeći od tih koordinata, u splitskom škveru radile su se neformalne, više fakultativne procjene o angažmanu radne snage za gradnju broda koji strateški mijenja odnos snaga na svjetskim bojištima.

You may also like