Putin zadovoljan posjetom New Yorku

Putinov govor s tribine Generalne skupštine Ujedinjenih naroda je bio tek početak rada, prenosi dopisnik lista „Komsomoljskaja pravda”. Ruskog predsjednika je zatim očekivao niz bilateralnih susreta. Nakon razgovora s generalnim tajnikom UN-a došao je red na Raúla Castra, a uputivši se ka predsjedniku Irana, Putin je uspio i razmijeniti nekoliko riječi s premijerom Iraka. Premijer Japana je sam kasnio na susret i utrčao zadihan kod Putina, piše KP.

Na neslužbenoj večeri Ban Ki-Moon je u razgovoru s Putinom izjavio da se vrlo nada da će se Rusija i SAD moći dogovoriti o svemu, i prešao s riječi na djelo. Smjestio Putina i Obamu pored sebe a sam otišao izgovarati zdravicu u čast godišnjice UN-a. Tako su se Putin i Obama morali kucnuti čašama i nazdraviti, a zatim i razmijeniti nekoliko riječi, piše KP.

Bilo je planirano da će razgovor Putina i Obame trajati 55 minuta, a trajao je sat i pol. Obama je prvi izašao, a kroz nekoliko minuta se pojavio i Putin koji je na pitanje KP o tome koliko je zadovoljan posjetom New Yorku rekao: „Zadovoljan sam. Posjeta je bila vrlo korisna. U ovakvim prilikama ima mnogo kontakata, razgovora. Oni nisu službeni, ali su vrlo produktivni. Ne gubi se vrijeme na protokol, već se direktno razgovara o pitanjima od uzajamnog ili globalnog interesa”, rekao je Putin dopisniku KP.

Rusija je predložila Sjedinjenim Državama i koaliciji da se uz pomoć formiranog informativnog centra u Bagdadu koordiniraju zračni napadi na „Islamsku Državu” (ID), izjavio je ministar vanjskih poslova RF Sergej Lavrov, a prenosi „Vzgljad”. „Kao prvo, radimo s Vladama Iraka, Sirije i Irana. Otvorili smo takozvani informativni centar u Bagdadu, koji će se koristiti za prijenos podataka koje imaju Sirija, Irak, Iran i Rusija” , rekao je Lavrov u intervjuu za „RT”. „Vjerujemo da svi oni koji se bore protiv terorističkih grupa, kao što je to ID i druge grupe, trebaju koordinirati svoje akcije. To ne treba biti zajedničko zapovjedništvo. To je nerealno, a predsjednik Putin je to objasnio predsjedniku Obami kada su se sastali”, prokomentirao je šef ruske diplomacije rezultate susreta Putina i Obame tijekom Generalne skupštine UN-a. Istovremeno, on je rekao da akcije na terenu, kao i zračne udare, treba uskladiti.

Predsjednik Fracuske François Hollande je izjavio da je Pariz spreman u rješavanju konflikta u Siriji surađivati s Rusijom i Iranom, ali ne s predsjednikom Bašarom Asadom, prenosi Gazeta.Ru. „Rusija i Iran izjavljuju da žele više biti uključeni u političko rješenje. Trebamo surađivati s ovim zemljama te im priopćiti da konflikt treba biti riješen, ali bez Bašara Asada”, izjavio je Hollande po dolasku u New Yorku na Generalnu skupštinu UN-a.

You may also like