Putin u novoj energetskoj ofenzivi, još računa na Južni tok, ali i na HEP i INA-u

Rusija nije definitivno odustala ni od projekta Južni tok ni od Turskog toka, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin. “Što se tiče naših izvoznih ruta preko Crnog mora, postoje izvjesne poteškoće političke prirode s Turskom, ali mi nismo definitivno odustali od projekata Južni tok i Turski tok, samo nam je potreban jasan stav Europske komisije”, rekao je Putin novinarima poslije razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, javlja Tas.

Putin se osvrnuo i na Poljsku, rekavši da će Rusija potražiti druga tržišta, ako Varšava ne kupuje ruski plin, prenijela je agencija Reuters. “Gazprom će aktualne količine prirodnog plina koje isporučuje Poljskoj ponuditi drugim kompanijama, po isteku ugovora”, poručio je ruski predsjednik, dodajući da Gazprom razmatra druge prilike i da namjerava dati ponudu drugim partnerima. Rusija je, kako je dodao, spremna i na suradnju s Izraelom u energetskom sektoru.

U isto vrijeme ruski valeposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u intervjuu Jutarnjem listu rekao da je ta zemlja zainteresirana za kupnju udjela u energetskim tvrtkama INA-i i HEP-u.

“Spremni smo na kupnju kontrolnog paketa INA-MOL, ulazak u vaš energetski sektor i sudjelovanje u privatizaciji HEP-a te nudimo pomoć u gradnji termo i hidroelektrana. Nudimo svoje usluge u istraživanju naftnih i plinskih nalazišta”, kazao je Azimov te kazao da ne zna za EU preporuke zemljama članicama da Rusiji ne prodaju udjel u strateškim resursima. Azimovu ne smeta LNG-terminal na Krku i naglašava da su Gazprom i Rosneft spremni isporučivati naftu i plin Hrvatskoj bez posrednika te povećati isporuku “po razumnijim cijenama”, jer ruske investicije, koje su sada na 500 mil. USD žele utrostručiti u kratkom ruku i to u turizmu, energetici, brodogradnji, poljoprivredi i farmaceutici. “dajte da razgovaramo, da nam se otvore vrata”, kaže Azimov.

You may also like