Putin se obratio sudionicima sastanka u Sočiju, pročitajte naglaske

Prema ustaljenoj tradiciji, predsjednik Rusije se obratio sudionicima godišnjeg zasjedanja kluba “Valdaj” održanog u Sočiju krajem prošlog tjedna. RBTH Hrvatska predstavlja najupečatljivije momente predsjednikovog izlaganja.

O ulozi Rusije u svijetu

Po našem shvaćanju, pravo liderstvo danas nije u tome da netko izmišlja nepostojeće opasnosti i da spekulira njima u pokušaju da potčini sve ostale, nego u rješavanju stvarnih problema i pružanju doprinosa ujedinjenju napora koji države ulažu u rješavanje tih problema. Upravo tako Rusija shvaća danas svoju ulogu u svjetskim pitanjima.

O “ruskoj vojnoj prijetnji”

To je prosto nezamislivo, glupo i nestvarno. Samo Europa ima 300 milijuna stanovnika, a sve članice NATO-a, zajedno sa SAD, ukupno 600 milijuna, vjerojatno. Rusija sada ima samo 146 milijuna stanovnika. Smiješno je čak i govoriti o tome. Ali ipak vidimo da govore, i da koriste to za postizanje svojih političkih ciljeva.

O ruskoj propagandi

Baš bih volio da imam takvu propagandističku stroj u Rusiji, ali nažalost, to nije tako. Mi nemamo takve globalne medije poput CNN, BBC i neke druge. Zasada nemamo takve mogućnosti.

O geopolitičkoj tenziji

Svi mi želimo da se smanji geopolitička tenzija, ali ne tako da mi budemo sahranjeni. Zveckanje nuklearnim oružjem je posljednja stvar.

O miješanju Rusije u izbore u SAD

Zar netko ozbiljno misli da Rusija može nekako utjecati na odluku američkog naroda? Zar je Amerika nekakva “banana republika”? Amerika je velika sila. Ako nije tako, recite mi da znam.

O tome da li Trump odgovara Rusiji

Ta ideja je umetnuta u svijest američkog društva tjedna predsjedničke kampanje u SAD, i to, po mom mišljenju, samo s ciljem da se obrane interesi kandidata Demokratske stranke […]. Nama je u suštini manje-više svejedno. Trump je […] očito izabrao neki svoj način da se dopadne biračima. On se, naravno, ponaša ekstravagantno. Ali on predstavlja interese takvih jednostavnih ljudi.

O demokraciji

Čak i u takozvanim razvijenim demokracijama većina građana ne utječe na političke procese niti ima izravan utjecaj na vlast. Građani osjećaju da se njihovi interesi sve više i češće razilaze s predstavama elite o tome da je njezin izabrani politički kurs jedino ispravan.

O zračnim napadima na Alep

Što je tu pitanje? Pitanje je da li ostaviti tamo terorističko gnijezdo, ili minimalizirati, tj. učiniti sve kako bi se izbjegle žrtve među civilima, ali ipak to gnijezdo dotući? Ako se stalno budemo povlačili, uvijek ćemo gubiti bitku.

O neuspjehu rusko-američkog sporazuma oko Sirije

Umjesto da odvoje teroriste, Al Nusra, od zdravog dijela oporbe, naši američki partneri su sami sabotirali to primirje. Primirje je proglašeno, čini mi se, 12. rujna, a već 17. rujna je američka avijacija raketirala sirijske trupe, poslije čega su jedinice “Islamske države” prešle u ofenzivu. Nama je rečeno da je taj napad izvršen greškom, a to što je “Islamska država” prešla u ofenzivu je slučajnost. Možda je to i tako, ali primirje je prekinuto, i to svakako ne našom krivnjom.

O terorizmu

Ljudi ne skrivaju strah od činjenice da je terorizam ranije bio nekakva daleka prijetnja, a sada postaje svakodnevnica, da teroristički napad može biti izvršen u blizini, u susjednoj ulici, a možda i u njihovoj vlastitoj ulici.

O pružanju podrške terorističkim organizacijama

Terorističke organizacije i dalje neko naoružava, opskrbljuje i obučava u nadi da će ih iskoristiti, kao i ranije, za dostizanje svojih političkih ciljeva. A to je vrlo opasna igra, i želim još jednom da se obratim takvim igračima: u ovom slučaju su ekstremisti lukaviji, pametniji i jači od vas, i upuštajući se u igru s njima uvijek ćete biti na gubitku.

O koordinaciji u borbi protiv terorizma

Mi smo svojevremeno stavili na raspolaganje američkim partnerima informacije o toj braći Carnajev.

Zatim je, nažalost, nekoliko mjeseci kasnije izvršen teroristički napad u Bostonu […]. Da su između nas i naših partnera kontakti i povjerenje bili na nekom drugom nivou, uvjeren sam da se ta tragedija mogla izbjeći.

Ali, recimo, […] tijekom priprema za Olimpijske igre, ovdje u Sočiju, Amerikanci su nam zaista pomagali. I ja sam im za to zahvalan. Svi smo im mi za to zahvalni.

Generalno gledano, nije sve tako loše, ali bi moglo biti mnogo bolje.

O međunarodnim normama

Ako danas “svjetskim moćnicima” odgovaraju nekakvi standardi ili norme, onda ti moćnici primoravaju i sve ostale da se toga pridržavaju. Ali ako sutradan takvi standardi počnu im smetati, oni ih odmah bacaju u “košaricu”, proglašavaju ih za zastarjele i uspostavljaju nova pravila, ili pokušavaju to učiniti.

O NATO-u

Takve strukture kao što je, primjerice, NATO, stvorene su još u doba Hladnog rata i očito pripadaju prošlosti. Sada se mnogo priča o potrebi da se te strukture prilagode novim uvjetima, ali nema nikakvih stvarnih koraka u pravcu adaptacije.

O Ujedinjenim nacijama

Mi se obavezno moramo vratiti na ono što piše u Povelji UN. Jeste se situacija u svijetu izmijenila. Jeste da su i Ujedinjenim narodima i Vijeću sigurnosti potrebne reforme i rekonstrukcija, ali kao što kažu u našem Ministarstvu vanjskih poslova, to se može učiniti […] na temelju širokog konsenzusa. Potrebno je da se s tim reformama složi ogromna većina sudionika međunarodnog dijaloga.

O budućnosti svjetskog poretka

Po tom pitanju u svijetu ne postoji konsenzus. Potpuno je izvjesno da je prisutan deficit strategija i ideologija budućnosti. To stvara atmosferu neizvjesnosti koja izravno utječe na raspoloženje društva.

O odlasku u mirovinu

Naš poštovani moderator mi je poželio da odem u mirovinu kao što dolikuje. Ja sebi isto to želim. To je potpuno ispravno i potrebno je to učiniti, kada dođe vrijeme. Ali zasada ja još uvijek nisam u mirovini, nego sam aktualni rukovoditelj velike sile i moram biti suzdržan.

You may also like

0 comments