Putin sa Salmanom i Rohanijem o Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u srijedu o prekidu vatre u Siriji sa saudijskim kraljem Salmanon koji podupire sirijske pobunjenike, i sa svojim iranskim kolegom Hasanom Rohanijem, čija zemlja podupire režim u Damasku.

“Saudijski kralj pozdravio je sporazum (o primirju) i izrazio spremnost da zajednički s Rusijom djeluje u cilju njegove implementacije”, priopćio je Kremlj. Rohani i Putin podsjetili su na “važnost suradnje Rusije i Irana u rješavanju sirijske krize, posebno u beskompromisnoj borbi protiv Islamske države, Fronte al Nusra i protiv drugih terorističkih organizacije koje se nalaze na crnoj listi Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je u priopćenju Kremlj.

Ti su razgovori uslijedili nakon poziva sirijskog predsjednika Bašara al Asada koji je rekao Putinu da je spreman poštivati rusko-američki dogovor o primirju između režima i oporbe u Siriji. Asad je u utorak prihvatio primirje koje bi trebalo stupiti na snagu u subotu i ne odnosi se na terorističke skupine, među kojima IS i Frontu al Nusra. On je u srijedu to potvrdio u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom. Putin je rekao da je američko-ruski plan stvaran korak naprijed prema zaustavljanju krvoprolića i primjer je borbe protiv terorizma.

Putin je potom razgovarao i s Netanyahuom, kaže također Kremlj, a s njim je tema bila “stanje na Bliskom istoku”. Sirijska oporba tek treba odlučiti hoće li prihvatiti američko-ruski plan o prekidu borbi u Siriji u subotu, rekao je u srijedu glavni oporbeni pregovarač Mohamad Aluš. Aluš je rekao da će konačan odgovor dati Visoki pregovarački odbor (HNC) čiji je član. “Imamo vremena do petka”, rekao je Aluš koji vodi političko krilo pobunjeničke skupine Džaiš al-Islam. HCN koji okuplja glavne sirijske oporbene skupine u ponedjeljak je uvjetno prihvatio primirje u Siriji.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi u srijedu je izjavio da su ruski zrakoplov koji se prošle godine srušio na Sinaju srušili teroristi, želeći na taj način nanijeti štetu egipatskom turizmu i odnosima te zemlje s Moskvom. “Terorizam nije završio, no prestat će ako se ujedinimo. Tko god je srušio ruski zrakoplov, što je time želio poručiti? Želio je nanijeti štetu turizmu i utjecati na odnose s Rusijom”, kazao je Sisi u programu egipatske televizije.

Riječ je o prvom službenom komentaru Egipta o tomu da je zrakoplov namjerno srušen.  Moskva je prekinula sve civilne letove prema Egiptu, popularnoj ruskoj turističkoj destinaciji, nakon što se ruski zrakoplov 31. listopada srušio na Sinaju. Pritom je smrtno stradalo svih 224 putnika i članova posade. Rusija smatra da je zrakoplov srušen zbog eksplozije bombe koju je IS prokrijumčario u kabinu u limenki bezalkoholnog pića. Egipatski istražitelji još uvijek nisu izvijestili što je točan uzrok pada zrakoplova.

You may also like

0 comments