Putin: Ruske tajne službe ove su godine spriječile 30 potencijalnih napada

Ruske tajne službe spriječile su trideset planiranih napada i otkrile više od 320 stranih špijuna u 2015., rekao je u subotu predsjednik Vladimir Putin u govoru pred časnicima sigurnosne službe u Kremlju.

“Želim istaknuti da je ove godine zahvaljujući naporima FSB-a (Savezna služba sigurnosti) spriječeno više od 30 zločina terorističke naravi”, rekao je, a prenijele su ruske novinske agencije. “Velika odgovornost je na našoj kontrašpijunaži. Ove godine je otkrila više od 320 djelatnika stranih tajnih služba”, dodao je u istom govoru u povodu “Dana sigurnosnih služba”. “Vidimo da tajne službe stanovitog broja zemalja pojačano (…) rade u Rusiji”, dodao je ruski predsjednik, i sam bivši agent sovjetskog KGB-a i ravnatelj FSB-a do dolaska na vlast 1999.

Špijunske afere su se zaredale posljednjih mjeseci u Rusiji, a većina ih je bila povezana s Ukrajinom, gdje od travnja 2014. traje oružani sukob vladinih snaga i proruskih pobunjenika. U istom govoru Putin je kazao da je ruska vojska “daleko od toga da se koristi svim svojim kapacitetima u Siriji”, ustvrdivši da će se “izdvojiti dodatna sredstva, bude li potrebno”. Rusija je 30. rujna počela zračne udare na ciljeve “terorista” kako bi poduprla vojne operacije sirijskog režima, kojemu je glavni saveznik.

You may also like