Putin: Prerano je nagađati o ruskom azilu za Asada

Prerano je nagađati o azilu za predsjednika Bašara al-Asad i prioritet je početi pripreme za novi ustav Sirije što je prvi korak prema političkom rješenju za okončanje građanskog rata iako će to biti vjerojatno težak proces, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu objavljenom u utorak.

Putin, koji je pružio potporu sirijskom predsjedniku zračnim udarima, također je rekao u intervjuu za njemački list Bild da će kriza u odnosima između regionalnih rivala Saudijske Arabije i Irana zakomplicirati nalaženje rješenja za uspostavu mira u Siriji. Na pitanje o mogućnosti da sirijski predsjendik dobije azil u Rusiji, Putin je kazao da je prerano za nagađanja o tome jer on možda uopće neće morati napustiti svoju zemlju čak i ako više ne bude predsjednik.

Dodao je da bi bilo puno lakše odobriti azil Asadu nego što je bilo bivšem američkom obaveštajcu Edwardu Snowdenu. “Njemu smo odobrili azil, što je bilo daleko teže nego što bi bilo u slučaju Asada”, rekao je ruski predsjednik.  “Sirijskom narodu bi trebalo dati priliku da iznese svoje mišljenje. Uvjeravam vas, ako se taj proces demokratski provede, Asad vjerovatno neće morati napustiti zemlju. Nije važno hoće li ostati predsjednik ili ne”, istaknuo je Putin.

Vezano za ruske zračne udare u Siriji, Putin je rekao da će ruska vojna potpora pomoći dijelu sirijske oporbe u borbi protiv Islamske države kao i Asadu. “Govorite o Asadu kao o našem savezniku. Znate li da mi podupiremo akcije naoružane oporbe koja se bori protiv Islamske države? Mi koordiniramo naše zajedničke akcije s njima i pružamo potporu njihovim operacijama na različitim dijelovima bojišnice zračnim udarima.” “Smatram da je potrebno ići prema ustavnoj reformi (u Siriji). To je, naravno, kompliciran proces. Nakon toga, na temelju novog ustava, (Sirija bi trebala) održati prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore”, rekao je Putin u intervjuu.

On je naglasio da su za njega ljudi važniji od granica i državnih teritorija i ponovio da je Rusija poštovala međunarodno pravo u slučaju aneksije Krima. “Mi nismo vodili rat, nismo pucali, nijedna osoba nije ubijena”, rekao je dodajući da je većina građana Krima glasala za pripajanje Rusiji i da je to demokracija.  “Međunarodno pravo mora se poštovati, a tako je bilo i u slučaju Krima. Prema Povelji UN-a, svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje”, kazao je Putin. On je kao primjer za to naveo Kosovo rekavši da su tijela UN-a odlučila da Kosovo može dobiti neovisnost od Srbije. “Kosovo je proglasilo neovisnost i cijeli svijet je to prihvatio… Bila je to odluka parlamenta. Oni čak nisu ni imali referendum”, istaknuo je.

Putin je u intervjuu priznao da se jednom prilikom morao ispričati njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Kazao je da se to dogodilo 2007. godine kada je na jedan od bilateralnih sastanaka s Merkel poveo i svog psa. Ispostavilo se, međutim, da se kancelarka boji pasa pa joj se ispričao. Putin je rekao kako je uvjeren da je Merkel iskrena osoba koja ima viziju za rješavanje raznih problema, uključujući i sukob u Ukrajini. “Vjerujem da je razina povjerenja između nas vrlo visoka”, kazao je.

You may also like

0 comments