Home Geopolitika Putin najavio sljedeću etapu u Siriji

Putin najavio sljedeću etapu u Siriji

by Petra Rajković

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će “sljedeća etapa” za Siriju biti “prekid vatre na cijelom teritoriju” dok se nastavlja evakuacija tisuća civila i pobunjenika iz grada Alepa.

“Vodimo intenzivne pregovore s predstavnicima oružane oporbe, posebice zahvaljujući posredovanju Turske”, kazao je Putin tijekom posjeta Tokiju.

“Složili smo se u telefonskom razgovoru s Erdoganom oko prijedloga da se raznim stranama u sukobu ponudi novi teren za mirovne pregovore. To bi mogao biti glavni grad Kazahstana Astana”, dodao je šef ruske države, saveznik predsjednika Bašara al-Asada.

Astana je već ugostila susrete između predstavnika režima Damaska i dužnosnika oporbe koju režim tolerira.

Do izjava dolazi dok se Vijeće sigurnosti UN-a mora kasnije tijekom dana sastati kako bi pokušalo postići da se u Alepu rasporede međunarodni promatrači zaduženi za nadzor operacija evakuacije civila i pobunjenika.

Tisuće osoba evakuirane su u četvrtak iz Alepa, mjesec dana nakon ofenzive režima koji se sprema proglasiti najveću ratnu pobjedu s potpunim zauzimanjem drugog grada u Siriji.

Predsjednik Bašar al-Asad, koji je iskoristio ključnu podršku Rusije i Irana, kazao je da Sirijici “pišu povijest s oslobađanjem” grada u tijeku.

Vojna intervencija Rusije u rujnu 2015. omogućila je režimskim postrojbama da preokrenu situaciju.

U vrlo složenom sukobu u Siriji poginulo je više od 310.000 osoba od ožujka 2011.

(Agencije)

Related Posts