Putin: Islamska država se financira iz 40 zemalja, neke su i u G20

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u ponedjeljak da je Rusija spremna zračnim udarima poduprijeti sirijsku oporbu u borbi protiv Islamske države (IS). “Mogu potvrditi da smo uspostavili kontakte sa…sirijskom oporbom na terenu koja je od nas zatražila zračne udare”, izjavio je Putin na marginama summita G20 u Antaliji. Dodao je da su izvori financiranja ekstremista IS-a u 40 država od kojih je nekoliko članica G20.  Te zemlje, koje nije otkrio, moraju učiniti više za spriječavanje takvog financiranja kao i prodaje nafte IS-a, rekao je Putin novinarama u Turskoj. Istaknuo je da je borba protiv Islamske države važnija od političkih reformi u Siriji.

Putin je rekao i da je Moskva sprema ako zapadni partneri smatraju da je došlo vrijeme za poboljšanje odnosa s Rusijom. Istaknuo je da je summit pokazao kako jedino zajedničke akcije mogu biti učinkovite u borbi protiv terorizma.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je za vrijeme današnjeg drugog dana održavanja G20 summita u Turskoj kako se teroristička organizacija ISIL financira iz čak 40 država, a među njima su i pojedine G20 članice. Ističe kako su ovo podaci dobiveni od strane ruskih obavještajnih službi. “O ovim primjerima govorim na temelju naših podataka o financiranju ISIL-a od strane privatnih pojedinaca. Taj novac, kako smo ustanovili, stiže iz 40 zemalja, a među njima su i pojedine G20 članice”, rekao je Putin u razgovoru s novinarima.

Dakako, ovo su podaci poznatiji još i od ranije, no vrlo rijetko ih se iznosi u javnost, naročito kada je riječ o najvišim svjetskim dužnosnicima. Nije neka velika tajna da se ti “privatni pojedinci” uvelike nalaze u zemljama zaljevskih arapskih monarhija. No, činjenica da su sve te zemlje redom važni saveznici Zapada, primarno SAD-a, o ovom velikom problemu se jednostavno ne govori dovoljno i izgleda kako čak ni strašan masakr počinjen krajem prošlog tjedna u Parizu neće biti dovoljan da ovu temu napokon adresiraju i Zapadni lideri.

Skupina Islamska država (IS) vjerojatno priprema napade slične onima u Parizu, ocijenio je u ponedjeljak u Washintonu direktor CIA-e John Brennan. “Mislim da to nije jedina operacija koju je pripremila skupina Islamska država, ne mislim da su to izolirani napadi”, rekao je šef američke obavještajne agencije u Washingtonu. “IS se ne zadovoljava ograničavanjem svojih aktivnosti na Irak i Siriju i na pokretanje lokalnih podružnica na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i Afiri, već je pokrenula program vanjskih operacija koju sada primjenjuje”, rekao je Brennan. “Službe sigurnosti i obavještajne službe se sada bave tom problematikom”, rekao je. “Francuska i Europa se moraju pripremiti na nove atentate”, rekao je u ponedjeljak francuski premijer Manuel Valls i dodao da je više od 150 premetačina izvedeno na području Francuske u islamističkim sredinama nakon atentata u kojim je ubijeno 129 osoba.

Britanski premijer David Cameron je u ponedjeljak ocijenio da su napadi izvedeni u petak u Parizu mogli biti izvedeni u Velikoj Britaniji gdje je 7 atentata osujećeno tijekom posljednjih 6 mjeseci. Identificirano je 5 napadača koji su vodili napade u Parizu. Deset njima bliskih osoba su u kućnom pritvoru. U Francuskoj i Belgiji se vode velike policijske operacije.

You may also like

0 comments