Home Geopolitika Putin i Abe predani rješavanju teritorijalnog spora

Putin i Abe predani rješavanju teritorijalnog spora

by Agencije

apanski premijer Shinzo Abe i ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu su razgovarali o zajedničkoj odlučnosti da jednom za svagda riješe teritorijalni spor oko otočića koji ugrožavaju odnose Japana i Rusije više od sedam desetljeća.

U govoru iznesenom na poslovnoj konferenciji u ruskom lučkom gradu Vladivostoku u Putinovoj prisutnosti Abe je od ruskog predsjednika zatražio da zajednički riješe taj spor. “Kao japanski premijer, čvrsto sam uvjeren u ispravnost japanske pozicije, dok Vi Vladimire, kao čelnik Rusije u potpunosti imate povjerenja u ispravnost ruske pozicije”, kazao je Abe.

“Sad, ako nastavimo ovako, ovakva diskusija nastavit će se u desetljećima koja dolaze. Ostavljajući situaciju takvom kakva jest, ni Vi niti ja nećemo moći ostaviti bolje mogućnosti za buduće naraštaje”.

Japan polaže pravo na otočje u zapadnom dijelu Tihog oceana, koje naziva Sjevernim teritorijima, a Rusi ih zovu Južni Kurili. Teritorijalni spor oko otočnog lanca, koje su sovjetski vojnici zauzeli na kraju Drugoga svjetskog rata, opteretilo je diplomatske odnose onemogućivši formalno primirje između dviju zemalja.

Putin je rekao da je spreman poduzeti odlučne korake da se spor riješi, iako je upozorio da se ti koraci mogu poduzeti tek nakon pažljive pripreme. “Prošlost ne smije biti prepreka za napredovanje”, rekao je Putin na forumu. “Moramo razmisliti kako riješiti probleme koji nam ne dopuštaju da napredujemo”, kazao je.

Japanski premijer u petak je razgovarao s Putinom i dogovorena su još dva summita do kraja godine kako bi se ubrzali mirovni pregovori.

Related Posts