Putin demantirao da želi produžiti svoju vladavinu

Intervju
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da svojim novim prijedlozima ustavnih promjena ne želi “produljiti svoju vladavinu”, s obzirom na to da mu 2024. istječe mandat.

Putin je u siječnju predložio niz ustavnih promjena koje bi povećale ulogu parlamenta u imenovanju premijera, povećale neke ovlasti predsjednika i osnažile ulogu Državnog vijeća, koje je za sada savjetodavno tijelo. Reforma je potaknula pitanja o njegovoj budućnosti, s obzirom na to da je na vlasti od 1999. “Amandmani koje sam predložio jednostavno diktira život… Uvjerio sam se obnašajući dužnost predsjednika države i vlade da neke stvari ne funkcioniraju kako bi trebale”, rekao je Putin tijekom susreta s predstavnicima civilnog društva, a prenijela ruska televizija.

“Zato sam to predložio, a ne da bih produljio svoju vladavinu”, dodao je.

“Treba li produljiti vladavinu aktualnog predsjednika? Ne mislim tako”, rekao je. Putin se ne može ponovno kandidirati za predsjednika 2024. jer ustav dopušta samo dva uzastopna mandata. Konačno usvajanje njegova prijedloga očekuje se za nešto više od tri mjeseca.

Potreban je i referendum, no datum još nije poznat. Mnogi analitičari smatraju da Putin time priprema teren za razdoblje nakon 2024. ostavljajući si maksimalno otvorena vrata kako bi zadržao utjec

You may also like

0 comments