Home Geopolitika Putin danas u Mađarskoj, svojoj prvoj europskoj saveznici

Putin danas u Mađarskoj, svojoj prvoj europskoj saveznici

by Marijan Opacak

BUDIMPEŠTA, Ruski predsjednik Vladimir Putin popodne će posjetiti Mađarsku i premijera Viktora Orbana, svog najvećeg saveznika u zemljama EU-a. Ovo je prvi Putinov posjet nekoj članici Unije otkako je bio u Sloveniji u srpnju prošle godine.

Cilj posjeta je jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja unatoč europskim sankcijama protiv Moskve.

Orban se zalaže za ukidanje sankcija koje su uvedene nakon ruskog uplitanja u ukrajinsku krizu.

Kremlj je priopćio da je Putinov dolazak u Budimpeštu odraz osobnog odnosa punog povjerenja između dvojice čelnika.

Orban i Putin, naime, redovito se sastaju. Ovo će im biti sedmi susret u sedam godina. Mađarski premijer je prije dvije godine bio prvi europski lider koji je ugostio ruskog predsjednika nakon aneksije Krima.

Sa svoje strane, Putin želi “iskazati potporu zemlji koja promovira dobre odnose s Rusijom i zalaže se za ukidanje proturuskih sankcija”, rekao je ruski politički analitičar Fjodor Lukjanov.

Europske sankcije su, međutim, naštetile i gospodarskoj razmjeni Budimpešte i Moskve i danas će u fokusu razgovora biti mogućnosti kako premostiti taj problem.

Po šefu mađarske diplomacije Peteru Szijjartu, Mađarska je zbog sankcija u posljednje tri godine izgubila 6,5 milijardi dolara prihoda od izvoza u Rusiju.

Dvije zemlje namjeravaju ojačati suradnju na energetskom polju. Posebno će se razgovarati o gradnji dvaju nuklearnih reaktora u elektrani Paks, nedaleko od Budimpešte. Ugovor za taj posao dobio je ruski Rosatom.

Iako se protivi sankcijama Rusiji, Mađarska protiv njih nikad nije službeno glasala. Ali to bi se moglo promijeniti dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

“Orban bi se u takvoj retorici mogao približiti Putinu zbog promjene međunarodnih okolnosti izborom novog američkog predsjednika”, rekao je analitičar Andras Deak.

Orban, jedan od rijetkih čelnika koji je otvoreno podržavao Trumpa tijekom kampanje, “želi čuti rusko stajalište o mogućnostima približavanja Moskve i Washingtona”, najavio je Szijjarto.

 

(Agencije)

Related Posts