Home Hrvatska Pusić: Premijerov govor dijametralno je suprotan od stanja u Hrvatskoj

Pusić: Premijerov govor dijametralno je suprotan od stanja u Hrvatskoj

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Saborska zastupnica stranke GLAS i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić gostovala je u studiju uživo N1 televizije.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Kako komentirate to što je dvorana EU parlamenta u Strasbourgu bila poluprazna?

Komparirajući to s drugim situacijama, dvorana mi se nije činila praznom. Činilo mi se da je bila sasvim pristojna popunjenost, koja nema nikakvu poruku prema nama. On je bio tek drugi premijer koji je nastupio na taj način, nakon irskog premijera.

[/vc_column][/vc_row]

Neki su kritizirali premijerov govor pred europarlamentarcima, kako ga Vi ocjenjujete?

Mislim da je govor bio dobar, gledam iz perspektive načina na koji je predstavljena RH. S tog stanovišta mislim da je govor bio dobar, postavio se na jedan europski i civiliziran način. Moj problem s tim govorom je da je to dijametralno suprotno od onog što mi u Hrvatskoj imamo, primjerice, jačanje EU institucija, veći stupanj integriranosti Europe, podrška Istanbulskoj konvenciji, podrška mulilateralnim organizacijama, borba protiv populizma, pomoć susjedima na njihovom putu prema EU.

Ono što je on tamo govorio, to je RH kakvu bi čovjek poželio, ali ta se politika ne provodi doma. U RH imamo jačanje populizma, protivljenje ljudskim pravima, spaljivanje slikovnice također nije nikakva sitnica jer govori o usađivanju mržnje kod djece prema LGBT osobama…

Je li za dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića odabran pravi trenutak?

Svaki trenutak je pravi za popravljanje odnosa sa susjedima, a koji su uvijek teški tim više jer su otvorena mnoga pitanja iz rata.

Problem je da očito ne postoji dogovor s Vladom i onda se sastanak može pretvoriti u svoju vlastitu suprotnost. Dobra namjera je da se komunikacija uspostavi kako bi se rješavala pitanja. Što mi mislili o tome, zadaća je onih koji vode državu da se riješe pitanja koja su od vitalne važnosti. Kad bi tu postojao neki definirani cilj, primjerice, rješavat će se pitanje vlasništva pojedinih hrvatskih kompanija u Srbiji i obrnuto ili pitanje izbjeglica, onda bi se ljudi manje bavili općenitim vijestima. Po meni to nije najbolji način da se 2018. pokuša definirati jedna snošljivija budućnost.

Slovenci šalju kazne našim ribarima, a vlasti poručuju da se ne brinu. Kome da oni vjeruju, kakve bi im savjete Vi dali?

Ja ne bih davala savjete ribarima, već vladama a to je da se što prije dogovore o pravu na ribarenje u Savudrijskoj vali, a za to ima podloga u jednom starom sporazumu.

Neka sjednu svatko sa svojom vladom i traže da se problem riješi. Problem arbitraže nije problem ribara. (N1info)

Related Posts