Pusić: O odlasku Asad može se razgovarati tek nakon završetka sukoba

Uloga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada teško se može zaobići za vrijeme traženja rješenja za okončanje sukoba i o njegovu se odlaska može razgovarati tek u drugoj fazi kada na red dođe stabilizacija Sirije, izjavila je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

“Naše je stajalište da se cijela situacija u Siriji rješava u dva koraka. Prvi je prekid sukoba i rata, a drugi političko rješenje i izgradnja mira. U fazi prekida sukoba Asad svakako ima ulogu, u fazi dugoročne izgradnje mira vjerojatno ne”, rekla je ministrica Pusić po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem je glavna tema stanje u Siriji, ruska uloga tamo i uloga sirijskog predsjednika u rješavanju sukoba u toj zemlji, koji je doveo do najveće izbjegličke krize od Drugog svjetskog rata.

Ministrica Pusić je rekla da se s Asadovim režimom ionako već razgovora, jer je posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Staffan de Mistura u kontaktu sa svima koji mogu pridonijeti okončanju sukoba. Što se tiče ruske uloge u Siriji, ministrica Pusić je rekla da zračni napadi ruskih snaga na terorističke skupine idu u istom pravcu, ali da je kontroverzno u kojoj je mjeri to podrška Asadovu režimu. “Ali kao što sam rekla, u prvoj se fazi ne može nikako izbjeći Assada, a o njemu i njegovu odlasku se možda može razgovarati u drugoj fazi traženja dugoročnog rješenja za stabiliziranje Sirije”, rekla je Pusić.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je da ruska intervencija u Siriji “mijenja pravila igre”. “To je sasvim sigurno nešto što mijenja pravila igre i to ima zabrinjavajuće aspekte”, rekla je Mogherini. Ministri će na svom sastanku bez rasprave produljiti mandat operacije Althea u Bosni i Hercegovini. Vojna operacija Althea nadgleda provedbu vojnog dijela Daytonskog sporazuma. Ministrica Pusić je rekla da će Hrvatska tražiti da sudjeluje u toj misiji, s obzirom na njezinu ulogu u oživljavanju europskog integracijskog procesa za BiH i s obzirom da je riječ o susjednoj zemlji. “U ovom trenutku pripremamo teren da i Hrvatska sudjeluje sljedeće godine”, rekla je Pusić.

You may also like