Puljak: Vlada će pasti zato što Most i HDZ ne mogu voditi modernu zemlju

Svjetski poznat i priznat fizičar, Ivica Puljak, profesor na splitskom Fakultetu elektronike, strojarstva i brodogradnje, javno je podržao Borisa Jokića, voditelja ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme obrazovanja. Smatra da je radio dobar posao, koji je sada prekinut.

Osim toga, Puljak smatra da ministar obrazovanja, znanosti i sporta, Predrag Šustar, treba dati ostavku. ‘Zato što nije uspio obrazovanje i znanost postaviti kao relevantnu temu za naše društvo, da ne kažem da ih je trebao postaviti kao prioritet. Prioriteti modernog društva su obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje. On ne samo da u tome nije uspio već je dopustio da se smanji proračun za obrazovanje i znanost, a sada je odgovoran za zaustavljanje najvažnije reforme’, kazao je Puljak.

Kurikularna je reforma previše važna da bi se zaustavila, ali treba joj podrška politike, kao i jamstvo da se politika neće miješati u struku, nego definirati proces i donijeti konačnu odluku te osigurati sredstva za reformu i graditi širi društveni okvir u kojem će te promjene biti moguće, upozorava profesor. Smatra da je ovakav pristup u demokratskom društvu apsolutno nedopustiv.

‘Boris Jokić i njegov tim ispravno su procijenili da se s takvim proširenim timom ne bi moglo raditi te da je ovo što je predloženo protivno svim demokratskim normama. To je i pokazatelj da cijeli proces nema podršku vladajuće politike i zbog toga su ispravno postupili što su se povukli’, kazao je Puljak. Jokić je, prema njegovu mišljenju, napravio dobar posao. ‘Osim što je dobro vodio cijeli proces, sa svojim timom je pobudio entuzijazam nastavnika, ali i roditelja. Bilo koja reforma, naročito ovako kompleksna kao reforma obrazovanja, nemoguća je bez entuzijazma sudionika. Oni su to izvrsno napravili’, kaže Puljak.

I HDZ i SDP su u segmentu obrazovanja jednako loši. ‘Ni oni, a ni Most, jednostavno ne mogu voditi jednu modernu zemlju. Moderna i građanska Hrvatska treba se temeljiti na civilizacijskim vrijednostima zapadnoeuropskih zemalja, na programu razvoja temeljenom isključivo na znanju i radu, poticanju sloboda pojedinaca i poduzetničkog duha, uz zaštitu ranjivih skupina društva. Takva vizija Hrvatske je moguća, ali ne uz postojeće, već nove političke opcije. Takvu mi gradimo u stranci Pametno’, kazao je Puljak.

Smatra da bi Vlada trebala pasti upravo zbog reforme školstva, ali da će se to dogoditi zbog drugih stvari. Moram priznati da mi nije žao što će ovakva Vlada pasti, nije se trebala ni sastaviti. Ovo je bio neuspio društveni i politički eksperiment. Vrijeme je da ga se zaustavi i stvari ponovno poslože, nadamo se na temeljima ozbiljne politike kao društveno korisnog rada’, kazao je Puljak.

Nada se da će najavljeni prosvjedi poslati jasnu političku poruku da Vlada treba odstupiti, jer je obustavila budućnost zemlje. Ipak, želi vjerovati da ništa nije izgubljeno. ‘Uz predan i strpljiv rad sve se može nadoknaditi i možemo brzo izgraditi modernu Hrvatsku’, kazao je Puljak za Večernji list.

You may also like