Home Politika Prvoga rujna bit će crkveni blagdan brige za okoliš

Prvoga rujna bit će crkveni blagdan brige za okoliš

by admin

Papa Franjo, čija je nedavna enciklika o ekologiji izazvala uglavnom pozitivne kritike, ustanovio je “Svjetski dan molitve za brigu o stvorenome” kako bi privkao pozornost na stanje planeta. Rimokatolici diljem svijeta taj će dan obilježavati svakog 1. rujna. To je posljednji u nizu Franjinih poteza kojim naglašava zabrinutost za okoliš uoči ključnog summita UN-a o klimi u Parizu u prosincu.

“Kao kršćani želimo pridonijeti rješavanju ekološke krize u kojoj se čovječanstvo sada nalazi”, objavio je Papa. Prvi rujna je dan i kada pravoslavni vjernici obilježavaju svoj dan zaštite okoliša, pa je ova Franjina odluka i ekumenska i znak je zbližavanja Papa je rekao da će 1. rujna, koji će se obilježiti događanjima u svakoj katoličkoj dijecezi u svijetu, vjernicima ponuditi dobru prigodu da potvrde osobnu posvećenost zaštiti Zemlje.

Bit će to i prigoda, dodao je Franjo, “da se zahvalimo Bogu na divnom ručnom radu koji nam je povjerio na brigu i da zatražimo njegovu pomoć u zaštiti stvorenoga, kao i oprost za grijehe koje smo počinili protiv svijeta u kojem živimo”. Papa je u lipnju objavio encikliku Laudato Si (Hvaljen budi) o klimatskim promjenama, što je bila prva papinska enciklika posvećena okolišu. Rekao je da želi da taj dokument, kao i druge crkvene inicijative, utječu na sudionike pariškog klimatskog summita kojem je cilj postizanje globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, nakon nekoliko neuspjeha u prošlosti.

Related Posts