Prvo zagrebačko more knjiga

Zagrebačku kulturnu scenu ovoga će ljeta obogatiti inovativna književno-zabavna manifestacija “Prvo zagrebačko more knjiga”, koja će u organizaciji izdavačke kuće Lumen od 3. do 5. srpnja popularni središnji gradski park Zrinjevac pretvoriti u “plažu” na kojoj će zagrebačkim građanima i turistima na besplatno listanje i čitanje biti ponuđeno stotinjak popularnih naslova toga nakladnika iz svjetske književnosti i publicistike, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Kako se ističe u najavi, cilj je manifestacije popularizirati čitanje kao zabavnu aktivnost, te odaslati svijetu sliku središta Zagreba kao stjecišta živopisne i bogate kulturne scene “nesvakidašnje scenografije u kojoj, uz knjige, dominiraju pijesak, ležaljke i suncobrani”. “Zagrebu općenito nedostaje javnih manifestacija povezanih s čitanjem, pa je Lumenova akcija doprinos nacionalnoj kampanji za poticanje čitanja. Pad interesa za knjigu i čitanje, potvrđen u relevantnim domaćim istraživanjima, vezan je i uz nedovoljnu dostupnost knjige, odnosno, smanjenu kupovnu moć hrvatskih građana. Stoga je Lumenovo javno čitanje na Zrinjevcu jedinstvena prilika da svaki građanin, barem na tri ljetna dana, ima besplatan i jednostavan pristup knjizi”, ističe se u najavi.

U Lumenovoj viziji, svi zainteresirani posjetitelji Zrinjevca će tijekom tri srpanjska dana usred glavnoga grada, kilometrima udaljenog od mora, dobiti priliku “zauzeti ljetne rekvizite i u ugodnoj hladovini, na pješčanoj plaži od 80 četvornih metara u središtu grada, uz dobru glazbu, besplatno uživati u čitanju najnovijih svjetskih bestselera”. “Plaža” se otvara u petak 3. srpnja u 11 sati, a trodnevna cjelodnevna zabava, među ostalim, uključuje i Book & cocktail happy hour svaki dan između 18 i 21 sat, sa sniženim cijenama Lumenovih knjiga; u ponudi je i uvijek popularni “face painting”, a bit će organiziran i Lumenov nagradni kviz u kojemu je glavni zgoditak vikend na Jadranu.

Osim uživanja u čitanju, posjetitelji će moći isprobati i specijalnu ponudu koktela i uzbudljivih ljetnih napitaka osmišljenih prema književnim poslasticama izdavačke kuće Lumen, intrigantnih imena kao što su “Bridget Jones”, “T.A.J.N.E.”, “Legenda”, “Između dva svijeta”, “Hladna magija”, “Mary Shelley”, “Gospođa Hemingway” i “Katarina Medici”. “Cilj manifestacije je probuditi strast prema čitanju i ujedno ponuditi zanimljiv kulturni sadržaj u ljetnim danima, kada takvih sadržaja u gradu kronično nedostaje. Srpanj je najjači turistički mjesec u kojem Zagreb posjeti više od 120 tisuća posjetitelja a slika zagrebačkih građana koji čitaju knjige s nogama u pijesku u jednom od najomiljenijih gradskih parkova atraktivna je turistička slika moderne metropole kakvu bismo s ponosom poslali u svijet”, stoji u najavi.

You may also like