Home Ekonomija Prvi test dogovora s Grčkom bit će već u listopadu

Prvi test dogovora s Grčkom bit će već u listopadu

by admin

EU drži Grčku na “kratkom lancu” nakon najnovijeg programa pomoći, a izvori kažu da će dogovor težak 85 milijarda eura kreditori pozorno analizirati u listopadu i da se o bilo kakvom olakšavanju duga može razgovarati tek nakon toga.

Grčka je bila prisiljena prihvatiti teže uvjete od prvotno ponuđenih i kreditori žele biti sigurni da će se reforme provesti kao što je obećano. Njemačka smatra da sporazum ne pokazuje jasan smjer grčke politike. “U listopadu će biti prva detaljna analiza provedbe mjera”, rekao je europski izvor. Istovremeno, sredstva za spašavanje grčkih banaka bit će položena na poseban račun, a kreditori će novac isplaćivati tek nakon što se do kraja listopada provede “stres test”, reklo je nekoliko izvora.

Inicijalnih deset milijarda eura bit će dostupno “odmah” kako bi se vratilo povjerenje u grčke banke, dok vlasti provode detaljnu procjenu imovine za što će trebati nekoliko mjeseci. Grčke banke morat će europskim vlastima iznijeti održive poslovne planove, a novac će im biti proslijeđen tek kada ih vlasti odobre. Grčki dužnosnici kazali su da bi sporazum mogao biti ratificiran u parlamentu u srijedu ili četvrtak, a ministri financija eurozone mogli bi o njemu odlučivati u petak. To bi otvorilo put za isplate pomoći do 20. kolovoza kada dolazi na naplatu dug od 3,3 milijarde eura Europskoj središnjoj banci (ECB).

Pregovori između Grčke i kreditora – ECB-a, MMF-a i Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) – započeli su 20. srpnja, tjedan dana nakon što su se čelnici eurozone, nakon cjelonoćnog summita dogovorili stroge uvjete za početak pregovora s Grčkom o trećem spašavanju te zemlje od bankrota i njezinom ostanku u monetarnoj uniji. Grčka će morati provesti reforme poreznog i mirovinskog sustava, reformu javne uprave, pokrenuti novi val privatizacije i osnovati poseban fond za privatizacijske projekte koji će nadzirati europske institucije. Prema memorandumu na 29 stranica koji je grčka potpisala s kreditorima, Grčka mora brzo privatizirati pomorske luke, regionalne aerodrome i tvrtku koja upravlja distribucijom električne energije.

Atena također treba riješiti problem nagomilanih loših kredita u svojim bankama. Njemačka je poduprla dogovor kao “značajan rezultat”, ali želi ga dodatno proučiti prije upućivanja u parlament u Berlinu. “Moglo bi se reći da sporazum ide u dobrom smjeru”, rekao je Stefan Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel. “No u ovom se trenutku ne može reći hoćemo li zatražiti da ga parlament usvoji”. Njemačko ministarstvo finacija kritiziralo je memorandum o razumijevanju jer “ne daje jasan politički smjer”. U dokumentu na dvije stranice nazvan “preliminarna anliza memoranduma” koji je u srijedu poslan dužnosnicima u Bruxellesu, ministarstvo kaže da grčki plan reformi za održivost duga i privatizaciju “još nije potpun”. No, vijesti da je njemačka odbacila program spašavanja Grčke su netočne, navelo je ministarstvo.

Related Posts