Prvi susret Plenkovića i Fasimona, razgovarali o Petrokemiji

Premijer Andrej Plenković prvi je susret s novim predsjednikom Uprave Ine Sandorom Fasimonom iskoristio za razgovor o održivom razvoju te naftne kompanije, ali i o budućnosti Petrokemije za koju se već dugo sprema dokapitalizacija, a važnu ulogu u njoj trebala bi imati i Ina.
Potvrđujući da se razgovaralo i o kutinskoj kompaniji, Fasimon je tek kratko komentirao da se nastavljaju pregovori i da se nada dogovoru o dokapitalizaciji. Podjednako šturo i uopćeno komentirao je i razgovore vezane uz rafinerijsko poslovanje koje je, kaže, “važno ostaviti u Hrvatskoj i namjerava ga se zadržati”, ali da to podrazumijeva da “bude profitabilno i održivo na duži rok”. Odluka o dokapitalizaciji Petrokemije donesena je još na srpanjskoj skupštini, a u Vladi se računalo da će se realizirati u listopadu.

S tim u vezi neslužbeno se čuje da se već neko vrijeme revno radi na definiranju dioničarskog ugovora, a Petrokemija je za sredinu listopada najavila i novu skupštinu za koju su predviđene (i) promjene u Nadzornom odboru. One, doduše, imenima ne prejudiciraju očekivanu buduću vlasničku strukturu, ali upućeni tvrde kako bi se u slučaju realizacije “dokapa” u međuvremenu to lako riješilo.

No, prilično je upitno može li se cijela priča o dokapitalizaciji odraditi u tom vremenu. Za neka pitanja vezana uz nju potrebna je pa je i zatražena suglasnost Europske komisije. Premijer Plenković očekuje da bi odgovor EK mogao stići u idućih nekoliko tjedana. Međutim, neki stručnjaci primjećuju da je nedavno kutinsku kompaniju posjetio i američki veleposlanik, a ističu i da nisu svi potencijalni ulagatelji podjednako zainteresirani da se dokapitalizacija obavi što prije.

Pritom se ponajprije aludira upravo na Inu kojoj se, tvrde, ne žuri, a uz Prvo plinarsko društvo je strateški dobavljač (i vjerovnik) Petrokemije te bi nakon dokapitalizacije (pretvaranja potraživanja u kapital) trebala postati i jedan od ključnih dioničara.

Financijaši ističu i da Ina, tj. Mol kao njezin najveći dioničar ima jake pregovaračke pozicije i da pregovore o Petrokemiji na toj relaciji treba vezati uz druga otvorena pitanja između Mađara i Vlade. Inače, u dokapu Petrokemije otprije se računa i na uloge novca državnog Janafa i HEP-a, dok je manje izvjesno ulaganje mirovinskih fondova. Tko god sve participirao u toj operaciji, danas se čini da bi se ona mogla pomaknuti bliže kraju godine. No, to bi opet otvorilo problem likvidnosti, piše Poslovni dnevnik.

You may also like